latinica  ћирилица
20/11/2023 |  12:22 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

28 година од Дејтонског споразума; Српска тежи да остане слободна (ВИДЕО)

Прошло је 28 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир, којим је рат у БиХ окончан. Овим споразумом, који је добио назив по градићу Дејтон у Сједињеним Америчким Државама, гдје је након преговора и парафиран, успостављен је нови уставно-правни поредак у БиХ.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

Република Српска је опредијељена за поштовање Дејтона и уставну структуру БиХ каква је донесена 21. новембра на Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и све изван тога није прихватљиво, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је поводом годишњице истакао да Дејтонски споразум није само споразум који је зауставио рат, него и акт којим је Република Српска утемељена као један од два равноправна ентитета у БиХ, са снажним елементима државности и суверенитета.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да је тежња Републике Српске да остане слободна, односно да сама одлучује о својој будућности и да њени грађани сами бирају своје представнике.

- Атак на нашу слободу иде преко отимања имовине, политичких, финансијских и судских притисака - рекао је Стевандић поводом 28 година од парафирања Дејтонског споразума.

Он је истакао да су Српска и Срби суочени са невјероватном количином мржње и напада, слично као и Србија 1912. године која је упркос томе била побједник два балканска рата, као и осталих ратова.

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић оцијенио је да је Дејтонски мировни споразум сада, 28 година након закључивања, постао мета за поткусуривање са онима који су непослушни и не слиједе слијепо политику БиХ у једном правцу, те да се користи да би се казнили, не само представници народа, него цијели један народ.

Он је истакао да представници појединих земаља снажно дијеле БиХ, дијеле народе, а све под маском како треба склонити овог или оног руководоца, представника једног народа.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да БиХ руше странци у ОХР-у и Уставном суду БиХ.

- Ако причамо о БиХ, дајте да поштујемо све оно што је загарантовао Дејтон којим је заустављен несрећни рат, дајте нам прилику, немојте нас рушити. Овим што тренутно радите, ви нас рушите - поручио је Митровић.

Он је оцијенио да је, умјесто странцима, треба дати прилику људима у БиХ да разговарају и договарају се о својој судбини.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је 28 година протеклих од потписивања Дејтонског споразума врста свједочанства о гажењу овог документа од САД и Запада, те поручио да је важно да Република Српска истраје у отпору било каквим наметнутим промјенама.

Анђелковић је напоменуо да Америка и Запад причају о владавини права, о демократији, о међународним уговорима који морају да се поштују, али да при том крше Дејтон.

Он је оцијенио да је Дејтонски мировни споразум за њих једна прелазна тачка која је имала за циљ варање Срба.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је данас да су закључивањем Дејтонског мировног споразума прије 28 година прекинута ратна дејства, али не и напади на Републику Српску.

- За претходних 28 година не постоји ниједан дан да међународни касапи нису чинили нешто како би ослабили позицију Републике Српске, с циљем њеног укидања - рекао је Којић.

Указао је да Српска и њене институције желе да се поштује све што је потписано Дејтонским споразумом, иако многе ствари нису по вољи српског народа, али је зарад мира и то прихваћено.

Члан Главног одбора СНСД-а Денис Шулић рекао је да Република Српска није непријатељ БиХ, већ само брани оно што припада њој и њеним грађанима управо на темељу Дејтонског уговора.

- Република Српска сутра обиљежава дан када је потписан Дејтонски мировни споразум, који је донио мир БиХ, потврдио њене границе, али и њене надлежности, као и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ - нагласио је Шулић.

Српски народ у бившој БиХ, а данас Републици Српској налази се у раскораку и никако да питање живота и опстанка Срба на овим просторима буде схваћено или бар донекле прихваћено код земаља колективног Запада, изјавио је члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица.

- Више је разлога за то, а један од њих је и наша инертност у тражењу модела како да то објаснимо и појаснимо и онима који то не желе да чују - истакао је Бјелица.

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да ће Србија наставити да инсистира на досљедном спровођењу Дејтонског мировног споразума, ма колико то било тешко, истичући да Београд ни од кога неће крити љубав према српском народу.

- Слово Дејтона, не Дух Дејтона! Само слово овог споразума може дати оквир за међусобно разумевање Срба, Бошњака и Хрвата, на којем треба да почива босанско-херцеговачки склад - рекао је Вучевић.