latinica  ћирилица
23/11/2023 |  18:19 ⇒ 24/11/2023 | 10:41 | Аутор: РТРС

Зукан Хелез призива међународну интервенцију; Хоће ли одговарати за неистине? (ВИДЕО)

А из Сарајева призивају међународну интервенцију! Тако министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез тврди да наводно постоје војни кампови за обуку паравојних формација на територији Републике Српске. За такве неистине, Хелез ће морати да сноси одговорност, једногласни су српски представници у заједничким институцијама. Траже хитну сједницу Извршног обајештајног одбора.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

За Зукана Хелеза параџемати у БиХ су измишљотине, иако су њихово постојање потврдиле и европске безбједносне агенције. За Хелеза параџемата у БиХ нема, али Српску оптужује да на својој територији има кампове за обуку.

- Имамо ми податке гдје се врши обука на простору Републике Српске. На неколико локација, младих момака, младих људи, за шта? Па да буду војно способни, обука значи и неки људи из Русије и то смо ми евидентирали и то се врло лако може елиминисати - рекао је Хелез.

Лажи, халуцинације, манипулације - оцијењује замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Радован Ковачевић. Подсјећа Хелеза на оцјене НАТО-а и ЕУФОР-а да у Српској безбједносних пријетњи нема. Зато Хелез, ваљда, све и чини не би ли изазвао међународну интервенцију.

- Ради се о ноторним и гнусним лажима које за циљ имају да оцрне Републику Српску у међународној јавности и да покушају изазвати одређену врсту међународне интервенције против Републике Српске и против грађана Републике Српске - каже Ковачевић.

Нити постоје кампови у Републици Српској, нити се спроводе било какве обуке, каже министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић. Због овога би Хелезом могло да се позабави Тужилаштво.

- Ако постоје неке паравојске у БиХ то су оне којима пријети Хелез и тим треба да се позабави Тужилаштво БиХ. Све остало су ноторне лажи с циљем сијања страха и ширења нетрпељивости, те рушења интегритета МУП-а Републике Српске - додаје Нешић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, због изношења непровјерених паушалних обавјештајно-безбједносних података, тражи сједницу Извршног обавјештајног одбора. Једина адреса, каже, која може да утврди тачност навода је ОБА - која треба да каже да ли Хелез износи податке Агенције, на основу пласирања неких информација или му је намјера да изазове ескалацију у БиХ.

- Прича о неким камповима, неким обукама које проводе Руси је потпуно нетачна, али је очигледно преузет наратив из тамо неких центара, појединих амбасада, прије свега амбасаде САД како би се створила таква слика о Српској, е па не може господо - нагласио је Кошарац.

ОБА о Хелезовим наводима нема никаква сазнања.

- Од мене никада нећете чути поготово на ту тему нити једну пушалну и неодговорну изјаву која може узнемирити јавност у БиХ било гдје, моје све изјаве на ту тему су темељене у договору, разговору са ОБА-ом и морам вам врло јасно рећи да ОБА БиХ нема такве информације - истиче предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције Парламентарне скупштине БиХ Илија Цвитановић.

Хелез од почетка мандата даје неозбиљне изјаве и доноси одлуке које воде ка урушавању система одбране, упозорава замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић. Коментаришући Хлезову тврдњу да мимо ЕУФОР-а бораве и оружане снаге других држава, Гогановић објашњава да у БиХ не могу бити без одлуке Предсједништва као врховне команде.

- Ако колега Хелез има другачија сазнања и другачије информације он је по закону о одбрани дужан да о томе обавијести Предсједништво БиХ како би се предузеле адекватне мјере, оно што колега Хелез ради јесте да изазива страх и панику међу грађане БиХ, ја бих га напоменуо да је то озбиљно кривично дјело - наводи Гогановић.

Да ће Хелез, тим прије што је министар одбране, због оваквих тврдњи, морати бити предмет истраге, става су и стручњаци за безбједност.

- Ова изјава не само да је непримјерена, него се може протумачити као злонамјерна и с неким политичким циљевима којима би требало да се позабаве надлежни органи - истиче стручњак за безбједност Предраг Ћеранић.

Хелез је и раније опоменут због изношења непровјерених паушалних података. Очигледно да му то није била препрека да сад пласира причу о наводним камповима у Српској, страним силама у БиХ, производњи дронова. Да ли ће овај пут због тога, одговрати?