latinica  ћирилица
28/11/2023 |  19:02 ⇒ 29/11/2023 | 07:17 | Аутор: РТРС

По чијем налогу Хелез шири лажи? (ВИДЕО)

Да ли тврдње министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о наводним паравојним формацијама и војним камповима у Републици Српској имају за циљ да изазове сукобе? По чијем налогу то ради?
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

У ишчекивању одговора из Тужилаштва, српски посланици у Представничком дому ПС БиХ затражили су Хелезову смјену. Из странака "Тројке", која је дио власти на нивоу БиХ, говорили су да више вјерују Хелезовим тврдњама о војним камповима у Српској, него о радикалним исламским базама у Федерацији.

Хелезове изјаве осудила је СДА, али је питање хоће ли подржату његову смјену.

Из ЕУФОР-а је речено да им нису достављени докази или информације које би потврдиле присуство или активности било каквих паравојних кампова.

Хелез ни данас јавности није понудио доказе о наводним војним камповима за обуку у Републици Српској. Ни Тужилаштво БиХ није саопштило шта им је Хелез рекао током једночасовног исказа.

Замјеник министра одбране Александар Гогановић каже да Хелез мора доказати тврдње, а ако не успије потврдиће да је намјерно ширио страх и панику међу грађанима БиХ и тиме починио тешко кривично дјело.

Делегат у Клубу Срба Дома народа ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истиче да је Хелез имао добру медијску припрему за овакве изјаве.

- Није свеједно када нешто износи министар одбране, а њему је то сервирано да изјави нешто бомбастично, очекујући реакције, прије свега, међународног фактора. Вијести се брзо пласирају, трају кратко, али могу да послуже као упаљач за неке циљеве - рекла је она.

У Републици Српској немају дилему да је Хелез изговорио неистине и да је већ требало да буде у правосудном процесу јер је износио нетачне информације и прекршио закон.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић наглашава да је циљ Хелезових тврдњи изазивање сукоба.

- Нелогично би било да оптужите Додика, а не оптужите Хелеза, али у овој земљи све је могуће. На крају дође Хелез и прича неке бајке о неким Србима и Русима... немојте људи молим вас, зна се да је његов циљ да овдје изазове сукобе, само је је питање да ли то резултат његовог лудила, незнања или је он нечији џојстик и полуга да изазове инциденте у БиХ - каже Стевандић.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић сагласан је да су изјаве министра одбране БиХ лажне и штетне по све.

Српски посланици у Представничком дому ПС БиХ покренули су иницијативу за Хелезову смјену који, пак, тврди да смјена није тема унутар "Тројке", а сам не мисли да се повуче.

- То би питање требало парламентарцима поставити. Не могу ја говорити шта ће парламентарци урадити - рекао је Хелез.

Није познато када ће се Представнички дом изјашњавати о смјени Хелеза. Раније је већ једном због противљења свих бошњачких посланика пропао покушај да се формира истражна комисије која би се бавила подацима које у јавност износи министар одбране.

Посланик у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић сматра да би бошњачки посланици требало једногласно да подрже ову иницијативу уколико желе добро БиХ.

- Овдје ће много тога зависти од реакције страних амбасада и да ли ће га "пустити низ воду" и тражити од Бошњака да његову смјену - додаје Којић.

Делегат у Дому народа ПС БиХ Сафет Софтић сматра да би Хелез требало да сноси одговорност уколико његове изјаве нису основане.

За Хелезову смјену из Федерације довољни су и гласови опозиционе СДА у Представничком дому, али такав сценарио отворио би питање реконструкције парламентарне већине односно Савјета министара.