latinica  ћирилица
30/11/2023 |  13:39 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Уставни суд Српске заштитио интегритет уставног поретка

Уставни суд Републике Српске посљедњим одлукама заштитио је интегритет институција и уставноправног поретка Српске, али и потврдио да институција високог представника никада није могла да намеће законска и било каква друга рјешења у БиХ, оцијенио је савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

- Уставни суд Републике Српске то је учинио тиме што није прихватио иницијативу за оцјену уставности два закона усвојена у Народној скупштини - Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ - рекао је Ромић.

Он је истакао да је Уставни суд Српске тиме јасно ставио до знања да започети законодавни поступак у Народној скупштини, настављен потписивањем указа од предсједника Српске и објављивањем у републичком "Службеном гласнику", није повријеђен са аспекта Устава.

- Дакле, потпуно је испоштована предвиђена процедура - рекао је Ромић.

Он је рекао да посљедње одлуке Уставног суда Српске потврђују и да институција високог представника никада није могла да намеће законска и било каква друга рјешења.

- Као и да одузима законодавне надлежности органа који су за то предвиђени - додао је Ромић.

Он је рекао да је апсурд у цијелој ситуацији да у БиХ у овом тренутку не постоје високи представник, нити његова овлашћења, већ двострука узурпација - прво мјеста високог представника од Кристијана Шмита и узурпација овлашћења од наведеног лица које се лажно представља.

Уставни суд Српске недавно је утврдио да Народна скупштина и предсједник Српске нису повриједили утврђени поступак доношења закона усвајањем и достављањем Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на проглашавање и њихово објављивање у "Службеном гласнику".