latinica  ћирилица
02/12/2023 |  18:59 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Одговор на пријетње из Амбасаде САД: Немате добре намјере према српском народу (ВИДЕО)

Посљедњи медијски иступи америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија у којима је упозорио предсједника Републике Српске Милорада Додика да његове изјаве о отцјепљењу могу имати посљедице по њега и све грађане у БиХ, изазвале су салву негативних реакција у Српској.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Марфи је изашао из дозвољених дипломатских оквира, отворено се сврстава на једну, бошњачку страну, грубо урушава суверенитет БиХ подржавајући нелегитимног Кристијана Шмита, он је блиједа копија некадашњег творца америчке реалполитике и дипломате који је рјешавао, а не стварао свјетске спорове Хенрија Кисинџера - само су неке од оцјена изречених на рачун америчког амбасадора.

У двије године амбасадорског мандата Мајкл Марфи није пропуштао прилику вербално да напада институције Републике Српске и њене званичнике. Истовремено, неубједљиво је увјераво да нема ништа против српског народа. У посљедњем иступу оштро је упозорио предсједника Српске због, како каже, сепаратистичке реторике запријетивши да ће га САД позвати на одговорност. Додик одговора да права опасност за БиХ долази од Марфија.

- Ваше дjеловање је непријатељско према свим грађанима. Ви урушавате суверенитет БиХ јер јој намећете тутора и претварате је у протекторат. Ви рушите Устав БиХ подржавајући суспендовање парламента као врховне и једине законодавне власти. Ви БиХ чините све оно лоше за шта оптужујете друге - рекао је Додик.

Амерички амбасадор у БиХ крши све норме пристојног понашања у земљи у којој је ипак само гост. Пријети, не поштује изборну вољу српског народа, јавно промовише да је БиХ колонија, каже замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац. Марфију је поручио да иде кући и тамо проводи Марфијеве законе.

- Неприхватљиво је у међународној пракси да било који амбасадор дође у неку земљу и врши било какав атак и притиске на домаће политичаре који су изабрани у складу са изборном вољом. Очекујемо да оде из ове земље и да пусти да у складу са Дејстонским народом радимо на договору три народа, то је једини модел - истакао је Кошарац.

Да је БиХ држава, да држи до свог суверенитета и дигнитета, Мајкл Марфи би одавно био персона нон грата, каже дипломата Александар Врањеш. Амерички амбасадори раније, а и сада, пресудно утичу на доношење одлука, креирају политичке сукобе, умјесто да смирује ситуацију Марфи подстиче србофобију, тако да се слободно може рећи да су најдговорнији за лошу ситуацију у БиХ, каже Врањеш.

- Имамо САД које се понашају као коопнизатори, који БиХ доживљавају као колонију и некакав простор гдје су они врховна власт. Они су ти који могу да смијене, поставе, казне, санкционишу, награде, финансирају и утичу на поредак, а иза тог концепта се крије Марфи који покушава да води лични рат против предсједника Додика и врха Републике Српске - сматра Врањеш.

Марфи је дио естаблишмента који је 90-их Србе тергетирао као лоше момке, данас ти исти кадрови на амбасадорским и другим позицијама у америчкој дипломатији настављају да проводе бескруполозну, каубојску политику према Републици Српској и српском народу - оцјена је струке.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир истиче да је посебно лоше то што Марфи на дневнополитичком нивоу улази у личне сукобе са највишим, демократским представницима Републике Српске и покушава да увуче и остатак спољнополитичких органа САД.

Адвокат Горан Петронијевић наглашава да би амерички амбасадор требало да се извини не само грађанима Републике Српске већ и БиХ, јер руши и међународно право и БиХ.

И српски посланици и делегати у ПСБиХ поручили су америчком амбасадору да је пријетња руководству Српске пријетња српском народу. Марфијева оцјена да политика Милорада Додика угрожава европску перспективу БиХ изазива невјерицу, из Српске питају какве везе амерички амбасадор има са ЕУ осим ако европски пут не иде заобилазном трасом, преко САД.