latinica  ћирилица
14/03/2024 |  16:11 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Стојичић: Коначна уписна политика крајем марта

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је данас да ће коначна уписна политика у средње школе бити донесена до краја марта.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

- У наредном периоду биће спроведена додатна анализа како би се провјерила оправданост школовања одређених занимања за којима пословна заједница не показује више активну заинтересованост - рекла је Стојичићева током разговора са члановима Трипартитног савјетодавног вијећа Републике Српске.

Она је похвалила активно учешће чланова Трипартитног савјетодавног вијећа који су на данашњем састанку анализирали стање на тржишту рада, способности послодаваца за пријем нових радника, као и потребе за развојем средњошколског образовања у наредном периоду, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Стојичићева је истакла да унапређење средњег стручног образовања и прилагођавање потребама тржишта рада захтијева и укључивање послодаваца у реализацију практичне наставе у што већој мјери јер ученици код послодаваца могу стећи практична знања и вјештине у реалном окружењу.

На састанку је разговарано и о уписној политици у средње школе, потребама на тржишту рада, као и потреби за активнијом сарадњом пословне заједнице са школама, наведено је у саопштењу.

Трипартитно савјетодавно вијеће основано је на нивоу Републике Српске, као савјетодавно тијело које, између осталог, обезбјеђује везу између средњег стручног образовања, обуке и тржишта рада.

Ово вијеће чине представници Министарства просвјете и културе, Привредне коморе, Уније послодаваца, Завода за запошљавање, Занатско предузетничке коморе, Синдиката образовања, науке и културе, те Савеза општина и градова Републике Српске.