latinica  ћирилица
15/03/2024 |  15:44 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Стојичић: Учињено много на превенцији насиља у школама

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је Влада Српске, доношењем програма и мјера, учинила много на стварању услова за превенцију насиља у основним и средњим школама и да је константно посвећена њиховој реализацији и праћењу.
Жељка Стојичић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка СтојичићФото: Уступљена фотографија

Стојичићева је, поводом сазнања да је малољетно лице припремало терористички акт на једну средњу школу у Требињу, рекла новинарима у Зворнику да су одмах реаговали припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и, у складу са својим овлашћењима, урадили све што је требало.

- Ресорно министарство и Влада Републике Српске веома су посвећени реализацији програма мјера - рекла је Стојичићева и додала да ће у току наредне седмице бити потписан обједињен протокол који ће још боље дефинисати мјере превенције, али и све друге мјере које се предузимају након нежељеног догађаја.

Она је додала да у таквим случајевима ни остале школе, након догађања у београдској Основној школи "Владислав Рибникар", не могу да остану имуне на пријетње, те истакла да и у школама треба разговарати са ученицима и о таквим појавама као што су пријетње.

- Вјерујемо да ћемо анимирати у пуном капацитету и образовне установе, али и комплетну јавност, јер не може све да постигне ресорно министарство у смислу да да пуни ефекат ако комплетна јавност и друштвена заједница не ураде, свако из свог сегмента, дио посла - рекла је Стојичићева.