latinica  ћирилица
17/03/2024 |  19:16 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Татјана Новаковић љубав према математици и физици спојила у једно (ВИДЕО)

Своју љубав према математици и физици двадесетогодишња Бијељинка Татјана Новаковић спојила је у једно, одлучивши се за студирање астрономије и астрофизике на Математичком факултету у Београду.
Татјана Новаковић - Фото: РТРС
Татјана НоваковићФото: РТРС

И поред свих десетки у индексу, активна је и у студентским организацијама, као и на научним конференцијама.

Истраживати тајне свемира је оно чиме жели да се бави Татјана Новаковић, прва Семберка која студира астрономију и астрофизику. Колико је ово захтјеван факултет, потврђује и чињеница да је на другој години само шест студената. Све изазове за сада успјешно савлађује што показују све десетке у индексу.

- Уживам док радим задатке и осјетим сатисфакцију када се ријеши неки тежи задатак. Некад буде тешко поред свих осталих ваннаставних активности, али све се може постићи. Сарађујем са изврсним професорима и част је што ми предају такве личности. То су најбољи астрономи које имамо на нашим просторима - истакла је Татјана.

Татјана је активна и у студентским организацијама, менаџер је за едукацију у Еразмус студентској мрежи Београда, замјеник секретара за физику Научног друштва "Владимир Прелог". Координатор је међународног математичког кампа за средњошколце који ће бити одржан у Коњицу, од 18. до 27. марта. Предавачи су професори са Окфсорда, Кембриџа и Универзитета у Чикагу. Упркос бројним обавезама, улаже велики труд и презадовољна је због постигнутих резултата. И сваким даном списак њених планова и обавеза је све дужи. 

- Јако сам поносна на то што приказујем младима и радим оно што је мени недостајало у мом средњошколском образовању. Желим да  наставим овим путем - истакла је Татјана.

Ова млада Бијељинка има много планова, а један од њих је и наставак школовања у Француској за шта се већ добро припремила. На том путу већ је савладала прву препреку и научила француски језик.