latinica  ћирилица
04/04/2024 |  14:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Британски скијаш спасао животе два брата у швајцарским Алпима

Британски скијаш Едвард Куриџ спасао је животе браће Тедија и Гаја Хиченса у швајцарским Алпима када је њихов хеликоптер склизнуо низ планину током лавине.
Спашавање у швајцарским Алпама (Фото: EPA-EFE/WALLIS POLICE) -
Спашавање у швајцарским Алпама (Фото: EPA-EFE/WALLIS POLICE)

Куриџ је изгурао браћу која су такође из Велике Британије, из летјелице која се срушила са врха планине Пети Комбен у близини Вербијеа у уторак ујутро, пренио је Дејли телеграф.

Кураж, који је преживео, био је међу шесторо људи у хеликоптеру типа Аир-Глациерс Б3. Пилот је погинуо, као и Џејмс Гоф и њихов водич Адам Џорџ из Њу Хемпшира, у Сједињеним Америчким Државама, пише лист.

Неочекивана лавина је "прогутала" хеликоптер и гурнула га низ сјеверну падину планине високе 3.668 метара, саопштила је полиција кантона Вале.

Кураж, који живи у Вербијеу у Швајцарској, падао је 500 метара низ стрму падину, а затим се зауставио у пукотини. Био је насукан више од пет сати у снијегу прије него што је одведен у болницу због прелома костију.

Браћа Хиченс су пала далеко од хеликоптера, а спасиле су их службе хитне помоћи које су на лице мјеста позвале седам спасилачких хеликоптера.

Истрагу је покренуло швајцарско федерално тужилаштво, које је надлежно за управљање ваздухопловним несрећама.