latinica  ћирилица
04/04/2024 |  20:43 ⇒ 20:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг на крају самита НАТО поздравио повећање подршке Украјини

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, говорећи на крају министарског састанка у Бриселу, поздравио то што савезници настављају да појачавају нову подршку Украјини.
Јенс Столтенберг (фото: архива/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Јенс Столтенберг (фото: архива/EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

- Посљедњих дана, ово укључује скоро 600 милиона евра из Њемачке за артиљеријску иницијативу коју предводи Чешка, као и 10.000 дронова из Велике Британије, више пројектила и оклопних возила из Француске, а само јуче нови пакет помоћи из Финске вриједан 188 милиона евра - рекао је он, саопштио је НАТО.

Столтенберг је додао да мора бити урађено још више и да подршка треба да буде још чвршћа и трајнија.

Савезници су се сада сложили да крену напријед у планирању веће улоге НАТО у координацији неопходне безбједносне помоћи и обуке за Украјину, наведено је у саопштењу.

Министри спољних послова су, такође, разговарали о глобалним импликацијама рата Русије против Украјине, укључујући подршку Москви из Кине, Сјеверне Кореје и Ирана.

Савезницима су се придружили индо-пацифички партнери Аустралија, Јапан, Нови Зеланд и Република Кореја, као и Европска унија, стоји у саопштењу.

Министри су заједно разговарали о томе како унаприједити сарадњу у одговору на сајбер и хибридне претње, као и нове технологије и одбрамбену индустријску производњу.

- Како се ауторитарне силе све више усклађују, НАТО и његови партнери морају бити уједињени у одбрани глобалног поретка вођеног законом, а не силом - рекао је Столтенберг.