latinica  ћирилица
05/04/2024 |  14:39 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Соколац: Састанак о обиљежавању 70 година од боравка избјеглица из Мађарске у прихватном центру

Начелник општине Соколац Милован Бјелица примио је представника мађарске националне мањине у Републици Српској професора на Факултету безбједносних наука у Бањалуци, Сашу Мићина и Јожефа Шутуша из Крушева у Македонији испред Мађарског националног савјета, те су разговарали о начинима обиљежавања 70 година од боравка избјеглица из Мађарске у прихватном центру у Сокоцу.
Бјелица са представницима мађарске мањине - Фото: Уступљена фотографија
Бјелица са представницима мађарске мањинеФото: Уступљена фотографија

У плану је обиљежавање локације у Подроманији на мјесту гдје се некада налазила касарна, израда многорафије и филма, као што је то урађено са Крушевом у Сјеверној Македонији гдје су такође боравиле мађарске избјелгице.

Бјелица је поздравио рад на обиљежавању оваквих мјеста и чувању сјећања на заједничку прошлост.

- Желим да се захвалим гостима, представницима мађарске заједнице, али и руководству Мађарске и предсједнику Орбану на политичкој подршци Републици Српској у тешким временима. Молим вас пренесите наш приједлог и иницијативу о братимљењу Сокоца и једне општине у Мађарској -  поручио је Бјелица.

Мађарска револуција из 1956. године био је спонтани револт против комунистичке владе Мађарске и њених Совјетских патрона, која је трајала у периоду од 23. октобра до 10. новембра.

Била је то прва велика пријетња совјетској контроли откако је Црвена армија на крају Другог свјетског рата у Европи поразила и протјерала нацистичку Њемачку. Побуна је започела као студентски протест, који је привукао хиљаде док су марширали центром Будимпеште до зграде мађарског парламента.

Октобарски догађаји у Мађарској 1956. и гушење истих, проузроковали су емиграцију око 200.000 људи. Највише протјераних се нашло у Аустрији око 180 000, док је у Југославији уточиште нашло око 20 000. У тадашњу БиХ смјештено је 469, а Соколац је у том тренутку примио 287 људи.

У научном раду на ову тему мр Катарина Мовачевић Пише: "Екстрамно лоши животни услови у привременим логорима и почетак туристичке сезоне били су разлог за премештање 9.774 избеглице до почетка априла 1957. године. То је било разлог за убрзану рестаурацију 6 логора: четири од њих, Бизељско, близу Новог Места, Соколац, близу Сарајева, Илок на Дунаву и Кучево у Македонији, биле су бивше бараке које је сада требало реновирати у наменске сврхе".

У сјећањима људи Сокоца из тог времена остало је урезано да су избјегли формирали фудбалски тим који је играо утакмице против соколачког Гласинца те да Гласинац није ни једном успио да побједи.

Међу пристиглим Мађарима био је велики број мајстора и занатлија али и висококвалификованих радника који су помагали домаћем становништву. Неки су наставили да одржавају преписку са избјеглима и када су они отишли у треће земље, махом у Западну Европу и Америку.