latinica  ћирилица
05/04/2024 |  18:22 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Ако писмо српског члана Предсједништва БиХ не буде прослијеђено у УН, слиједе кривичне пријаве

Кабинет бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића упутио је писмо органима и државама чланицама Уједињених нација поводом најављене резолуције о Сребреници коју је мимо Устава и прописане процедуре предложио амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија, сазнаје Срна из дипломатских извора.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Према информацијама Срне, Стална мисија БиХ при УН игнорисала је писмо које је претходно послала српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић поводом резолуције о Сребреници и није га прослиједила органима УН и мисијама држава чланица, за разлику од писма бошњачког члана које је уредно прослијеђено.

Ако се ове информације испоставе као тачне и уколико и писмо српског члана Предсједништва не буде у најхитнијем року прослијеђено на задате адресе, из Кабинета српског члана Предсједништва речено је да ће поднијети кривичну пријаву против министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића и амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије.

Срна подсјећа да је министар Конаковић претходно рекао да МИП шаље у процедуру званичне ставове Предсједништва БиХ, а не шаље појединачне акте и дописе било којег члана Предсједништва БиХ.

Знајући за могуће манипулације, Кабинет српског члана Предсједништва послао је писмо и директно органима УН и мисијама држава чланица.

- Међутим, то не значи да ће дискриминација, злоупотребе, неуставно и незаконито дјеловање МИП- а и Сталне мисије БиХ при УН проћи без посљедњица - поручили су из Кабинета српског члана Предсједништва.