latinica  ћирилица
13/04/2024 |  19:30 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници још један удар на Српску и српски народ (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић очекује да ће Парламент Српске на сједници у четвртак, 18. априла, усвојити извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, коју је формирала Влада Српске.
УН (Фото: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ/POOL, илустрација) -
УН (Фото: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ/POOL, илустрација)

Стевандић каже да је овај извјештај са међународним експертима најквалификованији правни акт.

За професора уставног права Синишу Карана спорна "резолуција о Сребреници" не представља ништа друго него још један директни удар свјетских моћника и бошњачког естаблишмента на Републику Српску и српски народ.

Након што Парламент Српске усвоји извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији који је раније усвојила Влада, овај документ биће послат на све европске и свјетске адресе. Овај извјештај изазвао је разне полемике, али је важно да нико није оспорио његов меритум - методологију, бројеве и доказе.

Стевандић каже да је разговарао са предсједницама свих политичких партија из Републике Српске и очекује да ће постићи завидан ниво слоге у вези са усвајањем овог извјештаја.

Говорећи о најавама усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, истакао је да бар 50 одсто земаља не жели да учествује у томе јер знају да је, како каже, нека "мућка".

- Ми већ сада знамо да преко 40 земаља не прихвата клише Запада у прекрајању историје. Када знате да је једна велика Русија недавно имала само седам гласова, онда морате да знате да је ово већ побједа српског народа - каже Стевандић.

Каран каже да би усвајање "резолуције о Сребреници" могло довести у питање дјеловање и опстанак БиХ.

- Нацрт ове резолуције је напад на самосталност институција БиХ, на начин доношења одлука у заједничким институцијама. Ово је само пут ка стварању унитарне државе што се може превести као мајоризација у смислу претварања БиХ у власништво само једног народа и жигосање Републике Српске као геноцидне творевине и српског народа као геноцидног - истиче Каран.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да ће 17. априла у УН група такозваних пријатеља Сребренице представити приједлог резолуције и истакао да се, према Повељи УН, двотрећинском већином гласа о важним питањима.

Он каже да би усвајањем ове резолуције била отворена Пандорина кутија. Каже да је Србија за то да буду осуђени сви злочини и да би циљ требало да буде међусобно помирење, поштовање, а не да се сада изазивају подјеле, указујући да су се зато такве резолуције увек усвајале консензусом.

Србија је препознала ову резолуцију као свој витални национални интерес и сматра да може бити од велике помоћи Српској. Новинарка Љиљана Смајловић каже да би уздржаност великог броја земаља у гласању била побједа Српске и Србије.

- Овом резолуцијом велике силе перу своју савјест. Лицемјерно је да данас причамо о Сребеници, док у Гази гину цивили, дјеца, готово свакога часа. Међутим, од тих истих можете чути да Изреал има право на одбрану - каже Смајловићева.

Бивши дипломата Бранко Бранковиж каже да ова резолуције није обавезујућа, али да има одређени политички значај.

- Велики број западних аутора јасно јер рекао да је у Сререници било свакојаких ствари и са једне и друге стране, али да то неме везе са геноцидом - наглашава Бранковић.

Извјесно је и да се наставља политика двоструких аршина Запада према српском народу што потврђује и чињеница да је ова тема, извучена из Савјета безбједности и пребачена на Генералну скупштину, што је противно Повељи УН, на шта је Србија већ указала.