latinica  ћирилица
12/05/2024 |  11:39 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ; Да се не заборави (ВИДЕО)

У присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.
Доња Градина (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Доња Градина (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Обиљежавању су присуствали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић,  предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Српске и Србије и други званичници.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да српски народ није заборавио зло усташког злочина почињеног у логору Јасеновац гдје је убијено пола милиона Срба.

- Нисмо заборавили зло и знамо шта је НДХ. Знали смо за планове усташког режима да једну трећину побију, једну раселе, а једну покатоличе - рекао је Додик.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Данас се налазимо на највећем српскомпољу смрти, рекао је Милош Вучевић изасланик предсједник Србије Александра Вучића.

- Под нашим нолага налазе се читави градови - наша дјеца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божјом помоћу дочекасмо је - рекао је премијер Србије.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Доња Градина је дуго година скривана од јавности али је данас постало мјесто гдје се окупљамо. Доња Градина је важна као култура сјећања да се чува и његује за српски народ, рекао је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић .

- Данас у Доњој Градини нисмо окупљени само да се присјетимо живота који су трагично изгубљени већ да се суочимо и признамо истинитости наше садашњости, рекао је Гидеон Грајф, познати свјетски историчар, стручњак за историју Холокауста и предсједник Независне међународне комисије за Сребреницу.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Присутнима се обратила и амбасадорка Израела Галит Пелег која је прочитала поруку Израела Исака Херцога.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Добрила Кукољ, предсједница Градског удружења преживјелих јасеновачких логораша и њихових потомака из Бањалуке навела је обраћајући се присутним да је Доња Градина највећи град мртвих.

На гробном пољу Кошуте у Спомен-подручју Доња Градина служен је помен мучки убијеним српским, јеврејским и ромским жртвама. Помен српским жртвама служило је свештенство Српске православне цркве. 

Ромску молитву одржао је предсједник Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић, а јеврејску врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел.

Претходно су на Гробном пољу Тополе положени вијенци и цвијеће.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.