latinica  ћирилица
28/05/2024 |  22:35 | Аутор: СРНА

Предсједница Сјеверне Македоније: Нисам консултована око гласања о резолуцији о Сребреници

Предсједница Сјеверне Македоније Гордана Сиљановска Давкова рекла је да није консултована око гласања у УН о резолуцији о Сребреници.
Гордана Сиљановска Давкова (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Гордана Сиљановска Давкова (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Указујући да у међународној политици постоји подијељена надлежност министра спољних послова и предсједника државе, Давкова сматра да је македонски амбасадор у УН требала да се консултује са њом, а не само са министром спољних послова Бујаром Османијем.

Према њеним ријечима, то је логичан метод у међународним односима.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је разочаран како је Сјеверна Македонија гласала јер је, како је рекао, много уложио у унапређење односа са Македонцима, пише македонски портал Плус инфо.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.