latinica  ћирилица
Хигијена живота
Хигијена живота
20:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
22.07.2021.
45:39
Хигијена живота
15.07.2021.
52:34
Хигијена живота
08.07.2021.
52:51
Хигијена живота

О ЕМИСИЈИ
Хигијена живота

Емисија "Хигијена живота" је ауторски пројекат уреднице Анђе С. Илић која се почела емитовати у програму Радија РС, 1998 године. Ови подаци говоре да је ријеч о емисији с најдужом традицијом, односно континуираним временом опстанка у програму Радија. Вријеме, такође, емитовања није се мијењало -  сваког четвртка од 20h-05 do 21h. Карактер емисије je здравствено научно образовни у самом врху медицинских достигнућа у области превенције, дијагностике и лијечења различитих болести. Специфично је што су саговорници здравствени професионалци, угледна имена у свијету медицинске науке и струке, с којима ауторица и уредница Анђа С.Илић разговара(интервју) током одржавања разних научно-стручних скупова као што су: међународни конгреси, конференције, симпозијуми, семинари, предавања по позиву.У садашњој архиви има близу 2000 седмичних-једночасовних емисија, са више од 3000 учесника- саговорника различитих здравствених профила. Путем оваквог јединственог приступа у креирању садржаја емисије,  ауторица је отворила здравствени систем РС, односно БиХ, према регионалном  окружењу, Европи и свијету, а тако и Јавно предузеће РТРС,опредијељеног да буде јавни сервис. Емисије су прожете великом дозом аутентичности због снимања на "терену", са учесницима поменутих, високо рангираних медицинских научно-стручних скупова. Додатно их оплемењује музички укус  саме уреднице и водитељице поменутих емисија  који преферира само умјетничку музику. У одјавној шпици, што је такође ријеткост, ову емисију потписују два имена: монтажер тона и водитељка и ауторка.

Ауторица концепта емисије "Хигијена живота", Анђа С. Илић је дипломирани политиколог Универзитета у Београду. Након дипломирања 1979. године, почела је да ради као новинарка у програму тадашње Радио Бањалуке, првог регионалног електронског медија Босанке крајине. Остала је до данас одана радио-новинарству. У овој  2021 години испунила је тачно четири деценије континуираног рада у програму Радија РС

За медијску промоцију стручних и институционалних капацитета здравственог система РС награђена је признањем Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС. За промоцију у области јавног здравства добила је признање познате Андалузијске школе јавног здравства, а признање "Хуманост која живот значи" од Удружења дијализираних и бубрежних болесника РС. Ауторка је једна од четири оснивача из Републике Српске Донорске мреже БиХ, за даривање ткива и органа у сврху лијечења.Ангажована и у принтаним медијима, објавила је много чланака и интервјуа, као и публиковане радове којима је заједнички мото: "Здравље нам је највећи пријатељ."

 

 

Редакција: Сложени програм

20:00 | четвртак, 29. Јули
Свијесност о хепатитисима
Свијесност о хепатитисима-порука је са овогодишњег Међународног дана означеног у календару Свјетске здравствене организације под датутумом 28 јули.У свијетслости ове чињенице у емисији представљамо Удружење обољелих од хроничних вирусних хепатитиса “Б18” које активно ради на подручју Републике српске близу 17 година. Зденко Симоновић је први и сада актуелни предсједник. Посредством разговора са њим подсјећимо се на неке од бројних, али приоритетних активности, овог удружења на путу до остварења очекиваних циљева.