X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Студиорум
Студиорум
20:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
14.01.2020.
50:47
Студиорум
24.12.2019.
51:32
Студиорум
17.12.2019.
57:26
Студиорум

О ЕМИСИЈИ
Студиорум

 

Научно образовна емисија "Студиорум"  у програму  је Радија Републике Српске од 2003. године. Уведена је с намјером да се афирмише знање у свим областима рада и живота човјека. Вријеме емитовања ове једночасовне емисије је сваког уторка, од 20-21 час.  Анђа С. Илић, је ауторица и уредница . Саговорнике  бира зависно од теме.  Различитог су  степена образовања и научног звања, без обзира на остале идентитетске референце. Посебна пажња у емисији поклања се млађој генерацији научника, стручњака и истраживача. Уз компетентне саговорнике ауторица и уредница је у непрестаном трагању  за објективним чињеницама. Јер, уз  помоћ мјеродавних  и доказаних научних и стручних ауторитета, овом емисијом покушава "пробудити" јавно мњење у смислу максиме да је знање моћ и покретач развоја друштва.У том контексту је и подстицај  критичком размишљању опште јавности, посебно стручне, јер је емисија првенствено намијењена академској заједници.До сада је у континуитету емитовано више од 1000 емисија које са сајта ртрс.тв преузимају институције, организације и појединци као партнери и саговорници. Тако  су оне добиле и интернационалну димензију са вишедеценијским временским трајањем у програму Радија РС, што је доказ вриједности.

 

Анђа С. Илић је дипломирана политикологиња Универзитета у Београду. Почела је, након дипломирања, 1979. године, да ради као новинарка у програму тадашње Радио Бањалуке. Остала је до данас одана радио новинарству и у овој години почела четврту деценију непрекидног рада у овом медију.

За медијску промоцију стручних и институционалних капацитета здравственог система РС, награђена је признањем Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС. За промоцију у области јавног здравства, добила је признање познате Андалузијске школе јавног здравства, а признање "Хуманост која живот значи" од Удружења дијализиарних и бубрежних болесника РС. Ауторица је једна од четири оснивача из Републике Српске Донорске мреже БиХ, за даривање ткива и органа у сврху лијечења.Активна је у цивилном сектору, принтаним медијима и интернет издањима. О наградама и признањима углавном не говори. Субјективно је мотивишу, али истовремено социјално изолују.

 

 

 

 

Редакција: Сложени програм

20:00 | уторак, 21. Јануар
Оригинал документа из 1189. ћириличним писмом
Повеља Кулина бана Дубровчанима из 1189 године први је јавно правни ћирилиски документ. Због тога је важан источник за историју језика и писма. Многи истраживачи су трагали за оригиналом овог документа који осликава рану политичку, економску и социјалну историју средњовјековне Босне. Коначно је пронађен у Русији, чиме је отворена нова страница у приближавању истини у односу на тумачења досадашњих копија. Све те нове моменте у вези са значајем Повеље Кулина бана објашњава Жељко Вујадиновић, проф. историје Филозофског факутета универзитета у Бањалуци. Вођени тврдњом да без разумијевања прошлости нема здравог темеља за будућност вечерас у емисији овај примјер управо свиједочи излагање проф. Вујадиновића.
25/03/2013 | 09:19
симпозијум "Инфотех" преглед