latinica  ћирилица
Студиорум
Студиорум
20:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
20.10.2020.
59:37
Студиорум
13.10.2020.
40:40
Студиорум
06.10.2020.
55:36
Студиорум

О ЕМИСИЈИ
Студиорум

 

Научно образовна емисија "Студиорум"  у програму  је Радија Републике Српске од 2003. године. Уведена је с намјером да се афирмише знање у свим областима рада и живота човјека. Вријеме емитовања ове једночасовне емисије је сваког уторка, од 20-21 час.  Анђа С. Илић, је ауторица и уредница . Саговорнике  бира зависно од теме.  Различитог су  степена образовања и научног звања, без обзира на остале идентитетске референце. Посебна пажња у емисији поклања се млађој генерацији научника, стручњака и истраживача. Уз компетентне саговорнике ауторица и уредница је у непрестаном трагању  за објективним чињеницама. Јер, уз  помоћ мјеродавних  и доказаних научних и стручних ауторитета, овом емисијом покушава "пробудити" јавно мњење у смислу максиме да је знање моћ и покретач развоја друштва.У том контексту је и подстицај  критичком размишљању опште јавности, посебно стручне, јер је емисија првенствено намијењена академској заједници.До сада је у континуитету емитовано више од 1000 емисија које са сајта ртрс.тв преузимају институције, организације и појединци као партнери и саговорници. Тако  су оне добиле и интернационалну димензију са вишедеценијским временским трајањем у програму Радија РС, што је доказ вриједности.

 

Анђа С. Илић је дипломирана политикологиња Универзитета у Београду. Почела је, након дипломирања, 1979. године, да ради као новинарка у програму тадашње Радио Бањалуке. Остала је до данас одана радио новинарству и у овој години почела четврту деценију непрекидног рада у овом медију.

За медијску промоцију стручних и институционалних капацитета здравственог система РС, награђена је признањем Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС. За промоцију у области јавног здравства, добила је признање познате Андалузијске школе јавног здравства, а признање "Хуманост која живот значи" од Удружења дијализиарних и бубрежних болесника РС. Ауторица је једна од четири оснивача из Републике Српске Донорске мреже БиХ, за даривање ткива и органа у сврху лијечења.Активна је у цивилном сектору, принтаним медијима и интернет издањима. О наградама и признањима углавном не говори. Субјективно је мотивишу, али истовремено социјално изолују.

 

 

 

 

Редакција: Сложени програм

20:00 | уторак, 27. Октобар
Васпитна улога породице на прекретници
Васпитна функција у савременој породици подијељена је између ње и државе. Али још увијек она има примарно мјесто у васпитању дјеце. Јер, дјеца од родитеља не примају само љубав и њежност, већ и поглед на свијет, начин живота. Они теже да се њихово потомство понаша према нормама које су они усвојили. Ако се то поштује, каже се онда да је таква породична заједница хармонична. Међутим ако родитељи и дјеца не дијеле исте моралне вриједности тада породични систем није добро интегрисан. Очекивања су изневјерена а посљедице се манифестују кроз девијантна понашања. Вечерас у емисији на то упозоравају стручњаци релевантних професионалних усмијерења. Учествују: Сањин Бузаџијам васпитач из Бањалуке, Бојан Тргић, социјални радник и Драган Радишић, универзитетски професор из РС.
25/03/2013 | 09:19
симпозијум "Инфотех" преглед