latinica  ћирилица
14/08/2014 |  08:58 | Аутор: Агенције

Налог против Салиховића, истрага против Ковачевића

Агенција за заштиту личних података БиХ издаће прекршајни налог против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића јер је њеним службеницима онемогућио да изврше инспекцијски надзор у овом тужилаштву.

Прекршајни налог поднијеће инспектор Агенције, јер нам је Тужилаштво БиХ у два наврата онемогућило да извршимо контролу о поштовању Закона о заштити личних података какву смо већ, без икаквих проблема, провели у 15 других тужилаштава у БиХ, рекао је Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података БиХ, оцијенивши незаконитим тај потез Тужилаштва.

Ковачевић тврди да је Тужилаштво БиХ, због проведених контрола у 15 других тужилаштава, против њега покренуло кривичну истрагу због сумње да је на овај начин злоупотребио службени положај.

"Прво сам 7. аугуста добио позив да у Тужилаштву БиХ будем саслушан у својству свједока, а онда сам исти тај дан поподне од истог тужиоца добио позив да у том истом тужилаштву будем саслушан као осумњичени за злоупотребу положаја", казао је Ковачевић, који тврди да је коначно у Тужилаштву БиХ саслушан прекјуче пред тужиоцем Сашом Сарајлићем.

"Саслушаван сам три сата, а још не знам шта је предмет истраге против мене. Не знам коме сам то нанио штету провођењем инспекцијског надзора у тужилаштвима и какву сам корист тиме себи осигурао. То ни тужиоцу Сарајлићу није било јасно", нагласио је Ковачевић, додавши да се Тужилаштво БиХ инспекцијској контроли о провођењу Закона о заштити личних података успротивило позивајући се на властиту независност.

"У два дописа они тврде да су изузети од инспекцијског надзора о провођењу Закона о заштити личних података, што није тачно. Обавјештајно-безбједносна агенција је једини јавни орган који је изузет по закону", каже Ковачевић.

Из Агенције за заштиту личних података БиХ, независне институције чији је оснивач парламент БиХ, саопштили су да су досад извршили надзор у окружним, кантоналним, ентитетским и у Тужилаштву Брчко дистрикта БиХ.

"Осим Тужилаштва БиХ ниједно од контролисаних тужилаштава Агенцији није оспорило право и овлаштење у вршењу надзора, позивајући се на независност. Напротив, исказали су висок степен кооперативности и интереса за ово важно питање", наводи Агенција.

Ковачевић је објаснио да су контролама у тужилаштвима провјеравали какве евиденције воде и имају ли план заштите сигурности личних података.

"Сад Тужилаштво БиХ мене терети за злоупотребу положаја 'штитећи' личне податке грађана од поступања Агенције коју је парламент БиХ основао управо да би проводила Закон о заштити тајних података", негодује он, и додаје, да Тужилаштво БиХ раније није оспоравало надлежност Агенције и није се позивало на своју независност.

Радуљ: Још један гаф Тужилаштва БиХ

Замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ каже да покретање истраге против Петра Ковачевића представља још један у низу гафова Тужилаштва БиХ.  "Очигледно да свако ко у БиХ покушава да ради свој посао у складу са законом буде подвргнут притисцима, истрагама и оптужницама. Прво је то био директор СИПА Горан Зубац, сада Агенције за заштиту личних података. Да ли Тужилаштво БиХ нешто крије када спречава инспекторе Агенције да изврше контролу законитог располагања личним подацима?", упитао је Радуљ.

Он је нагласио да као што тужилаштва имају законска овлашћења да воде истраге и нико их не смије у томе спречавати, тако ни тужилаштво не може да спречава рад других инспекцијских органа.

"Позивање Тужилаштва БиХ на сопствену независност је превазиђена флоскула, коју користе сваки пут када немају законско упориште за своје поступке. Сваки приговор на рад главног тужиоца БиХ завршава истрагама и оптужницама, тако да Тужилаштво БиХ све више личи на институцију из тоталитарних режима, а све мање на демократску институцију чији је рад заснован на закону", истакао је Радуљ.