latinica  ћирилица
14/08/2014 |  11:55 | Аутор: Агенције

РАК: Ријешити питање директора

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ поново је од предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослава Беванде затражио састанак на којем би било разговарано о проблему именовања директора ове агенције.

У писму Беванди, које је потписао предсједавајући Савјета РАК-а Пламенко Чустовић, констатује се да се у јавности спекулише о разлозима прекорачења законског рока за потврђивање кандидата за генералног директора Агенције, при чему је створен утисак да је именовање директора еминентно политичко питање.

"С циљем избјегавања потпуно непотребних расправа које се воде посредним путем, поново предлажемо да се у најкраћем року састанемо и да вам у директном контакту дамо објашњења у вези са свим евентуалним питањима о проведеном конкурсу за директора, као и наредним корацима чије предузимање разматрамо", истиче се у писму.

Савјет РАК-а, како се наводи, вјерује да је и Савјет министара БиХ потпуно свјестан важности потпуног остваривања независне функције Агенције за комуникације, те да ће заједнички у најкраћем року бити отклоњени сви евентуални неспоразуми и нејасноће.

С обзиром на то да је одржавање наредне сједнице Савјета РАК-а предвиђено за крај августа сугерише се да састанак са Бевандом буде одржан прије те сједнице.

Савјет РАК-а подсјећа да је састанак са Бевандом тражен још 30. јуна, али да одговор није добијен.

У новом писму Беванди наведено је да је Савјет РАК-а провео конкурсну процедуру за избор директора Агенције и независно утврдио свој приједлог, уз оцјену да није постојао никакав оправдан разлог да Савјет министара у законом предвиђеном року не потврди именовање.

Савјет РАК-а предложио је Савјету министара БиХ да именује Срђана Рајчевића за директора Агенције, што се ни након више мјесеци није десило.

Мандат Кемалу Хусеиновићу, који је и даље на челу РАК-а, истекао је још 2008. године.