latinica  ћирилица
14/08/2014 |  12:39 | Аутор: Агенције

Јужноафрички писац нуди другачије виђење Гаврила Принципа

Јуна 1914. тинејџер Гаврило Принцип убио је насљедника на престо Аустроугарске и тако покренуо низ догађаја који су довели до почетка Првог свјетског рата.

Писац из Кејп Тауна и авантуриста Тим Бучер у својој управо објављеној књизи "Окидач: У потрази за убицom који је свијет довео до рата", 'претресао' је његов живот и понудио нешто другачије виђење Гаврила Принципа.

Почев од Принциповог родног села у данашњој Босни, Бучер је уздуж и попријеко прошао кроз дивљину Босне, а чак је и упецао пастрмку у покушају да открије тајне Гаврила Принципа.

Током путовања уживао је у гостопримству сељана централне Европе и пронашао је до сада непознате школске извјештаје о Принципу у једном мало познатом архиву у који историчари нису ни завирили.

Бучер тврди да Принцип није био српски националиста, како га описују, већ патриота који је тежио великој Југославији.

Његово путовање завршило се у Сарајеву гдје су Принципови пуцњи промијенили ток 20. вијека.

Бучер који је за "Дејли телеграф" покривао сукобе на Балкану 1990-тих, написао је двије књиге о авантуристичким путовањима кроз Африку, а поводом нове књиге Ројтерсу је дао телефонски интервју из Кејп Тауна.

На питање шта га је мотивисало да напише књигу, Бучер је рекао да је први мотив био тај што људи још увијек не знају како је дошло до Првог свјетског рата, како смо изгубили милионе људи.

Као писац из Јужне Африке Бучер вјерује да транзиција његове земље Балкану може да понуди "лекцију из наде".

"На Балкану није било много Мандела. Радећи као новинар на ова мјеста - Балкан и Јужна Африка, знам које се мјесто има израженије разлике. То је Балкан. Знам и које више мисли на сутра него на јуче - Јужна Африка".

Бучер сматра да је питање како би Принцип реаговао на догађаје које је покренуо да је живио у Титовој Југославији "компликовано, јер је он покренуо догађаје који су довели до свјетског рата".

"Мислим да би био шокиран. Будимо апсолутно искрени: Принцип није узрок Првог свјетског рата али је окидач. Разлог су стратешки ривалитети великих сила, спремност да се иде у рат. Мислим, Белигија је спремно прихватила убиство на улици на Балкану као разлог да крене у рат. Побогу, колико је то ненормално? Чврсто стојим иза тога и мислим да је историја Принципа погрешно представила као југословенског националисту. А људи су то примили, дијелом јер су незналице, дијелом јер их није интересовало, а дијелом јер Југославија више није у моди".

"Југославија је изашла из моде 1990-тих. Али ако скинете те наочаре 1990-тих и ставите наочаре од прије сто година, Југославија је имала веома романтичну, позитивну, утопијску идеју. Он је био романтичан, будимо искрени. Не вјерујем да би потпуно био за Тита. Али би цијенио оно што је Тито урадио, а то је што је ујединио све", додао је Бучер.