latinica  ћирилица
14/08/2014 |  20:43 | Аутор: РТРС

Тужба због дискриминације српских ученика у Кантону 10

Српска дјеца у Дрвару, Гламочу и Грахову још немају уставна права која им обезбјеђује кантонални и Устав Федерације БиХ, а то је право на материњи језик и ћирилично писмо. Зато српски одборници у скупштини Ливањског кантона подносе тужбу због дискриминације српских ученика јер се дјеци као нигдје у Европи, брани право на матерњи језик.

Због кршења уставних права, на сједници парламента Ливањаког кантона, Клуб Срба покренуо је механизам заштите виталног националног интереса гдје је ван снаге стављен Закон о уџбеницима којим није предвиђено штампање уџбеника на српском језику и на ћириличном писму.

Права српске дјеце донекле су поштована у Дрвару и Босанском Грахову, гдје је уведена група националних предмета, а највећи степен дискриминације евидентан је у Гламочу гдје у основној школи нема мјеста ни националној групи предмета ни ћирилици.

Дрварчани не оспоравају другима право на њихово писмо и зато сматрају да ни њима нико не треба да ускраћује то уставно право.

У општини Дрвар сматрају да је рјешење таквих и других проблема у прилагођавању законских прописа локалној заједници и потребама локалног становништва.

Из Дрвара снажна порука да Србима и српској омладини нико нема право да одузима њихово уставно право, право на језик и писмо, право на српски идентитет којег се овдје нико не жели одрећи.