latinica  ћирилица
31/08/2014 |  21:22 | Аутор: СРНА

Обиљежено 170 година од поп-Јовичине буне

У Мајевцу, код Добоја, данас је организован црквено-народни сабор и обиљежено 170 година од поп-Јовичине буне. Данашњим сабором настоје се отргнути од заборава жртве устаници, који су дали своје животе у борби за слободу против турске власти.
Поп-Јовичина буна, обиљежавање - Фото: СРНА
Поп-Јовичина буна, обиљежавањеФото: СРНА

 У Мајевцу, код Добоја, данас је организован црквено-народни сабор и обиљежено 170 година од поп-Јовичине буне.
Свечаности је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, који је истакао да је задовољан што народ Мајевца чува традицију и успомену на тековине поп-Јовичине буне и што се и данас бори да му буде боље.

"Очекујем да ћемо својим радом и трудом овом народу донијети боље", рекао је Богданић.

Он је истакао да Влада Републике Српске, у овим тешким временима, ради на отварању нових радних мјеста да би свима било много боље.

Јереј цркве Покрова Пресвете Богородице у Мајевцу Никола Јањушић рекао је да се данашњим сабором настоје отргнути од заборава жртве устаници, који су прије 170 година дали своје животе у борби за слободу против турске власти.

"Буна је трајала од 10. до 13. марта 1834. године, те због лоше и слабе припремљености и организованости није имала дугог даха", рекао је Јањушић и додао да је том приликом у мјесту Поновље посјечено око 500 српских устаника.

Јањушић каже да је буна значајна, јер је са њом почела борба за ослобођење овог дијела БиХ.

Данашња свечаност, коју је организовала Српска црквена општина Мајевац, почела је јутрос светом литургијум и избором кума храма.

Потом је услиједио културно-умјетнички програм, уз традиоцинална спортска надметања у повлачењу конопца и бацања камена.

Историјски догађај познат под именом поп Јовичина буна у Дервенти из 1834. године сматра се првом значајнијом буном послије Првог српског устанка на овим просторима.