latinica  ћирилица
29/04/2015 |  13:34 | Аутор: Агенције

Дачић отворио канцеларију ОЕБС у Дрвару (ВИДЕО)

У Дрвару је данас, у присуству предсједавајућег Ивице Дачића, свечано отворена Канцеларија Мисије ОЕБС, а шеф српске дипломатије је тим поводом поручио да БиХ није само земља домаћин једне Мисије ОЕБС, већ је важна држава учесница те организације и важан партнер српског предсједавања.
Дрвар - Дачић отворио канцеларију ОЕБС-а - Фото: klix.ba
Дрвар - Дачић отворио канцеларију ОЕБС-аФото: klix.ba

"БиХ ове године обиљежава 20 година мира. У доба глобалне нестабилности, ово је важна прекретница и указује на свјетлију будућност", казао је Дачић и додао да прошлост не треба заборавити.

Напоменувши да је у Дрвар дошао као предсједавајући ОЕБС-а и сусјед, Дачић је поручио да прошлост треба да нам послужи као поука за будућност. "Најбољи начин за то је да удвостручимо напоре како би се постигло потпуно поштовање људских права као и виши ниво стабилности и напретка за све", навео је Дачић.

Подсјетио је да у историји бивше Југославије, Дрвар заузима посебно мјесто. "Увјерен сам да ће Дрвар имати посебно мјесто и у будућности БиХ, као свијетао примјер помирења и напретка", рекао је Дачић и додао да као предсједавајући има обавезу према Организацији и свим њеним државама учесницама да се побрине за поштовање основних вриједности ОЕБС-а и придржавање овим начелима.

ОЕБС је одиграо важну улогу у земљи и у подршци напорима владе у промовисању поштовања људских права и владавине права, казао је Дадчић који је и потпредсједник владе Србије.

"Двадесет година послије Дејтона, Мисија ОЕБС-а у БиХ остаје посвећена оспособљавању друштава да се ослободе предрасуда и конфликата, друштава у којима се људска права поштују. Превенција радикализације један је од приоритета нашег предсједавања. Сматрамо да образовање треба да одигра кључну улогу у том погледу. Такође смо посвећени пружању подршке пројектима који олакшавају одржив повратак", навео је.

Приступ социјалној и здравственој заштити и образовању је кључан како би се обезбиједио спроводљив и одржив повратак. Образовни систем, каже Дачић, може да помогне у промоцији дијалога, толеранције и узајамног поштовања заједница и култура.

"Охрабрује ме то што видим да је БиХ, као Србија, посвећена свом путу ка приступању Европској унији. Социо-економске реформе су пресудне за будући напредак земље и ширег региона", рекао је. Земље у региону, поручио је Дачић, имају заједничку бурну прошлост, сличне изазове у данашње вријеме и заједничку будућност.

"БиХ није сама у напорима да оствари напредак и развој. Она се може обратити својим сусједима за помоћ и подршку, и допринијети напретку цијелог региона", казао је и додао да је Мисија ОЕБС-а активно укључена кроз подршку напорима за ублажавање посљедица несрећа и обнову.

"Уз канцеларије на терену, пет привремених канцеларија је отворено као одговор на кризу, што је напор који су грађани погођени несрећом изузетно цијенили", рекао је Дачић и додао да овом новом канцеларим, ОЕБС жели да подржи овај напредак и буде ваш искрен партнер на том путу.

ИВАНИЋ: ДРВАР СИМБОЛ ПОВРАТКА СРБА

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Дрвар симбол повратка Срба на простор ФБиХ, те изразио увјерење да ће канцеларија ОЕБС-а, која је данас отворена, омогућити право на повратак и остваривање људских права.

"Управо овдје у Дрвару треба да покажемо да се може живјети и да институције треба да ураде свој посао, а то значи да обезбиједе нормалан живот људи свуда", рекао је Иванић новинарима у Дрвару, гдје је са предсједавајућим ОЕБС-а отворио канцеларију ове организације.

Он је изразио увјерење да ће канцеларија ОЕБС-а у Дрвару помоћи не само Србима повратницима, него и Бошњацима, Хрватима и осталима који живе на овом простору да остваре своја људска права.

Напомињући да је данас Дан жалости у Републици Српској и ФБиХ због терористичког акта у Зворнику, Иванић је рекао да је то био тежак терористички чин који треба подстаћи на заједничку борбу, јер се само заједно са демократским свијетом може побиједити тероризам.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак подсјетио је на улогу ОЕБС-а у БиХ, као организације која је имала значајну улогу у демократском развоју БиХ након рата.

"Када није било ни Централне изборне комисије БиХ, ни других институција, ОЕБС је играо најважнију улогу да добијемо прве изборе и прве легално изабране власти", рекао је Црнадак.

Он је додао да ОЕБС разумије структуру и разноликост БиХ, да уважава Републику Српску, ФБиХ, улогу кантона и ниво БиХ, те да имају сарадњу са свим нивоима власти на адекватан начин.

Напомињући да је ово важан догађај који се одржава, нажалост, на Дан жалости, Црнадак је рекао да то говори да је један од приоритета Србије, БиХ, ОЕБС-а, па и Савјета Европе којим ће БиХ ускоро да предсједава, борба против свих видова радикализма која мора бити јака, јер је само један побједник - народ или тероризам.

Он је представницима ОЕБС-а честитао на отварању канцеларије, а онима који ће мисију ове организације вршити из Дрвара пожелио срећу у будућем раду.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је да ће канцеларија у Дрвару покривати кантоне један и десет у којима има доста отворених питања, као и потребе за инвестицијама.

"Постоји потреба за економским и друштвеним развојем, као и у другим срединама у БиХ. Изабрали смо Дрвар из тих разлога, као и због питања повратка", нагласио је Мур.

Начелник општине Дрвар Стевица Лукач истакао је да отварање канцеларије ОЕБС-а има велики значај за ово подручје, али и БиХ.

"ОЕБС треба да помогне свима нама у рјешавању проблема и да помогне БиХ и њеним грађанима да остваре своја права и да свој живот учине квалитетнијим и бољим", истакао је Лукач.

Отварању канцеларије ОЕБС-а у Дрвару присуствовали су и предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, високи представник у БиХ Валентин Инцко, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник ФБиХ Маринко Чавара, те многобројни гости.