latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:55 | Аутор: СРНА

Црнадак представио приоритетне циљеве

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак представио је данас у одвојеним посјетама амбасадорима Грчке Каролосу Гадису и Ирана Сеједу Хосеину Раџабију приоритетне циљеве БиХ, истакавши да су добросусједски односи и регионална сарадња од велике важности, као и европске интеграције, економска дипломатија и поправљање имиџа БиХ у свијету.
Сеједен Хосеин Раџаби и Игор Црнадак - Фото: СРНА
Сеједен Хосеин Раџаби и Игор ЦрнадакФото: СРНА

У саопштењу Министарства иностраних псовало БиХ наводи се да је током сусрета Црнадак оцијенио билатералне односе са Грчком и Ираном као добре, напоменувши да постоји могућност за њихово унапређивање.

Црнадак и Гадис размијенили су позитивне информације о деблокади Споразума о сарадњи и придруживању БиХ са Европском унијом, истакавши да је неопходно у сљедећој фази интензивирати активности на успостављању ефикасног механизма координације различитих нивоа власти у БиХ, да би се покренуо реформски процес.

Гадис је изразио саучешће поводом терористичког напада у Зворнику, те истакао да је деблокада ССП-а велика прилика за БиХ и да је неопходно да се испуне обавезе из Споразума о сарадњи и придруживању БиХ са ЕУ, те да је Грчка спремна да пружи техничку и експертску помоћ БиХ на европском путу.

 

Раџаби је честитао на именовању и пренио поздраве иранског шефа дипломатије уз званични позив Црнатку да присуствује на Самиту несврстаних земаља 9. и 10. јуна 2015. у Техерану.

Он је оцијенио да би могао услиједити значајнији ангажман на унапређењу економско-привредних односа, те истакао да постоји велики интерес за либералнији визни режим БиХ према грађанима Ирана, ради олакшавања контаката пословних људи и туриста.

Црнадак је говорећи о приоритетним циљевима истакао да је неопходно створити позитивне услови за нове инвестиције у свим привредно-економским секторима у БиХ потребно је провести свеобухватне социо-економске реформе, изразивши спремност да се сарадња са ове двије пријатељске земље унаприједи на свим нивоима.