latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:15 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Мати Чондрићу за злочине над српским цивилима

У наставку суђења Мати Чондрићу, оптуженом за злочине над српским цивилима на подручју Брода, Тужилаштво БиХ је прочитало исказ три преминуле свједокиње, које су говориле о силовањима жена у логорима на стадиону "Полет" и у насељу Тулек.

Ковиљка Стојковић је у исказу датом 2007. године рекла да је почетком јула 1992. затворена у женски дио логора на стадиону "Полет", гдје је затекла још жена, и да су све биле силоване, малтретиране и сексуално злостављане.

Она је тада изјавила да су војници Хрватског вијећа одбране ноћу изводили жене и силовали их, а да је она силована најмање 10 пута на стадиону.

"У нашу просторију долазио је и Мато, мислим из Сијековаца, и одводио жене", наведено је у исказу Стојковићеве.

На рочишту је прочитан и исказ Софије Видић, у којем је наведено да су њу и друге жене до 20. јула 1992. године хрватски војници свакодневно више пута силовали у логору на стадиону.

Видићева је у свом исказу из 1994. године испричала да је више пута силована у купатилу, али и да су жене силоване у спаваоници, те малтретиране на различите начине.

Свједок Стана Живковић, чија су два исказа прочитана на рочишту, описала је да су током заточеништва на стадиону "Полет" млађе жене одвођене на силовање и да је и сама била силована и сексуално злостављана.

Чондрић је оптужен да је, као припадник Војне полиције ХВО, крајем јула или почетком аугуста 1992. године у котловници стадиона Фудбалског клуба "Полет" у Броду омогућио двојици припадника ХВО-а да силују једну особу.

Према оптужници, Чондрић је држао пиштољ уперен у оштећену особу, а након што су је припадници ХВО-а силовали и сам ју је сексуално злостављао на понижавајући начин.

Осим тога, оптужен је и да је у просторијама старе зграде Станице јавне безбједности учествовао у психичком и физичком злостављању једне особе, те да је са још једним припадником ХВО-а у затвору смјештеном у складишту Робне куће "Београд" тукао једну особу.