latinica  ћирилица
30/04/2015 |  13:37 | Аутор: СРНА

МУП Тузланског кантона-заставе са арапским словима истакнуте одавно

На једном објекту на путу између тузланских насеља Хусино и Шићки Брод већ двије године налазе се црна и зелена застава на којима су арапским словима исписани цитати из Курана, рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона Изудин Шарић.

Шарић тврди да није ријеч о обиљежјима такозване "Исламске државе", нити било које милитантне групе о којима се у посљедње вријеме говори.

"То нису заставе које су се раније биле појавиле у Горњој Маочи", рекао је Шарић.

Медији су претходно јавили да су се на наведеном путу појавиле заставе милитанатне групе Кавкаски емирати, активне у Русији и блиске Ал каиди.

Мјештани Хусина прије два дана су у отвореном писму позвали надлежне институције да уклоне сва обиљежја и заставе које подсјећају на она под којим се на Блиском истоку и сјеверној Африци догађају велики злочини.

Они кажу да се заставе и обиљежја на овом подручју налазе већ дуже вријеме и да у објекту, поред мјеста гдје је постављена, живе припадници вехабијског покрета.

И у тузланском насељу Пасци прије неколико дана истакнута је застава с истим обиљежјима, наводе медији.

Почетком године објављене су фотографије из Горње Маоче на којима се виде застава и остала обиљежја "Исламске државе".

Горња Маоча, код Сребреника, сједиште је вехабијске заједнице, а становници су готово деценију под истрагом полицијских и обавјештајних агенција због сумње да су повезани са тероризмом.