latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:14 | Аутор: СРНА

Чавушоглу: Турска и БиХ заједно у борби против тероризма

Турска ће пружити пуну подршку БиХ у борби против тероризма, казао је у Сарајеву турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изражавајући солидарност са властима и грађанима БиХ послије терористичког напада на полицијску станицу у Зворнику, у којем је убијен један, а рањена двојица полицајаца.
Конференција за медије Црнадак - Чавушоглу - Фото: СРНА
Конференција за медије Црнадак - ЧавушоглуФото: СРНА

Шеф турске дипломатије боравио је у службеној посети БиХ, гдје се састао с зваичницима БиХ, пренијела је агенција Хина.

Послије састанка с министром спољних послова БиХ Игором Црнадаком је рекао да, уз спремност да помогне у борби против терористичке опасности, влада у Анкари жели и да подржи настојања БиХ за спровођење реформи и приближавање Европској унији и НАТО.

"Привредни билатерални односи је нешто се на шта се убудуће морамо фокусирати како би их побољшали", казао је Чавушоглу подсјећајући да је кроз различита улагања и инвестиције турски капитал у БиХ до сада ангажован у износу од око милијарду америчких долара.

Додао је да то ипак не може бити разлог за задовољство, јер постоји још простора за инвестирање и пословање. Министар спољних послова БиХ Црнадак навео је да су обје земље суочене с проблемом тероризма.

"Постоји спремност код обје земље да се против зла које се зове тероризам боримо на свим плановима и свим средствима и да то чинимо заједно", указао је Црнадак.

Билатералне односе Турске и БиХ два министра су оцијенила као изузетно добре, а Црнадак је истакао да обје земље желе наставак "трилатерала", у које би биле укључене Хрватска односно Србија, како је то била пракса и раније.

"Врло брзо имаћемо термине за овакве састанке", рекао је он најављујући и иницијативу за заједнички састанак високих функционера Хрватске, Србије, БиХ и Турске.

У БиХ би током маја, како је најављено из Савјета министара, требало да допутује и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, а очекује се потписивање три нова споразума о билатералној сарадњи.