latinica  ћирилица
30/04/2015 |  14:48 | Аутор: СРНА

Инцко у Зворнику: Будућност БиХ је саживот

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је у Зворнику да је "будућност БиХ у суживоту и да у том суживоту треба сарађивати, посебно када је у питању тероризам".
Инцко у Зворнику - Фото: СРНА
Инцко у ЗворникуФото: СРНА

Након разговора са начелником општине Зворник Зораном Стевановићем и предсједником Скупштине општине Мерсадом Мехмедовићем, Инцко је рекао да се у региону мора сарађивати, без обзира да ли је то Београд, Загреб, Зворник, Сарајево, Бањалука, и запитао  зашто би био само организовани криминал, а да не буде организована полиција, политика и друштво.

- Сада је вријеме да не рушимо мостове, него да градимо мостове, није вријеме подјела, него вријеме сарадње и мислим да су грађани Зворника веома добро реаговали, били су уздржани и град се, видим, вратио у нормалан живот - рекао је Инцко.

Тврдећи да се и код бошњачког становништва чин напада на Полицијску станицу у Зворнику осуђује, Инцко је изразио наду да ће то остати појединачан чин.

-Нажалост, тешко је то спријечити, јер полиција, која је активна и прати све догађаје, не може да прати сваког појединца - сматра Инцко.

Он је рекао да је, и као високи представник и као човјек, дошао у Зворник да изјави саучешће поводом убиства полицајца Драгана Ђурића и да је посјетио рањеног полицајца Стеву Миловановића.

- Са Миловановићем сам имао краћи разговор и јако ме је дирнуло када сам га питао боли ли га раме, а он одговорио да га боли душа - рекао је Инцко.

Инцко је претходно посјетио Станицу јавне безбједности Зворник, гдје је у понедјељак 27. априла извршен терористички напад у којем је убијен један, а рањена два полицајца и разговарао са начелником станице Станимиром Видовићем и његовим сарадницима о безбједносној ситуацији у Зворнику.

Инцко је посјетио и полицајца Стеву Миловановића, рањеног у терористичком нападу који се налази на лијечењу у Општој болници Зворник.

Високи представник је осудио исписивање увредљивих графита на потпорним зидовима главне саобраћајнице између сарајевских насеља Бистрик и Враца - "Србе на врбе", "Калаш носим Србе косим", "Косово је срце Босне", "Сви смо ми Нердин Ибрић".

- Када су били напади на православне цркве у Сарајеву или џамије увијек сам то осуђивао - рекао је Инцко.

На питање да ли ће 3. маја присуствовати обиљежавању 23 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје су побијени војници ЈНА, Инцко је рекао да је то "интересантна тема", али да након посјете Зворнику путује у Њујорк и Вашингтон гдје подноси извјештаје сваких пола године.

- Неке ствари треба обиљежавати са пијететом и дигнитетом и ту ништа није спорно - рекао је Инцко и подсјетио да је његов замјеник био недавно у Јасеновцу.