latinica  ћирилица
30/04/2015 |  16:38 | Аутор: СРНА

Звиздић-Чавушоглу: Економски напредак нулти приоритет

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић поручио је данас да је економски развој нулти приоритет и најавио да ће БиХ ускоро добити национални програм економских реформи.
Сарајево: Мевлут Чавушоглу и Денис Звиздић  (Фото: Даворин Секулић) - Фото: klix.ba
Сарајево: Мевлут Чавушоглу и Денис Звиздић (Фото: Даворин Секулић)Фото: klix.ba

Током разговора са турским министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом, Звиздић је указао на погодности инвестирања у секторе енергетике, транспортне инфраструктуре, пољопривреде, туризма, образовања и прехране.

Звиздић је информисао Чавушоглуа о актуелним политичким дешавањима и пренио му да су приоритети рада Савјета министара БиХ европске интеграције, економски развој и владавина права.

Оцијенивши да је пред БиХ позитиван период, Звиздић је рекао да су у току припреме за провођење Споразума о стабилизацији и придруживању.

С циљем повећања броја турских туриста, Звиздић сматра да би било оправдано успоставити авионску линију Сарајево - Анкара, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Звиздић је захвалио за континуирану подршку коју Турска пружа БиХ на путу ка интеграцијама у ЕУ и НАТО.

Чавушоглу је нагласио да Турска снажно подржава европски пут БиХ и да ће наставити пружати подршку у процесу интеграција у НАТО.

Он је истакао важност скорог преузимања предсједавања БиХ Савјетом Европе и најавио свој долазак на церемонију у Бриселу.

Турски министар је изразио тугу због напада на Полицијску станицу у Зворнику и саучешће породици настрадалог полицајца Драгана Ђурића.

Састанку Звиздића и Чавушоглуа присуствовао је и амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај

Добри економски односи БиХ и Турске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и члан Предсједништва Бакир Изетбеговић данас су у разговору са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом изразили задовољство добрим економским односима двије земље.

Обострано је констатовано да су политички односи између БиХ и Турске пријатељски, без отворених питања, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Чавушоглу је рекао да Турска у потпуности подржава БиХ, те изразио наду да ће актуелна позитивна клима утицати на што скорије провођење неопходних реформи да би БиХ достигла европске и свјетске стандарде.

Саговорници су нагласили да би економску сарадњу требало даље развијати, повећањем трговинске размјене, али и растом обима турских инвестиција кроз директна улагања у БиХ.

Поздрављено је одобрење нове турске кредитне линије за развој малих и средњих предузећа у БиХ и креирање нових радних мјеста, као и активности Турске развојне агенције на реализацији развојних пројеката у БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ су захвалили за континуирану подршку Турске у свим областима.

Они се надају да ће се квалитетна сарадња наставити и у будућности, а изражено је задовољство најављеном посјетом БиХ предсједника Турске Реџепа Таипа Ердогана у мају.

Говорећи о политичкој ситуацији у земљи, чланови Предсједништва су изнијели став да је ЕУ препознала напоре које чини БиХ и који су резултирали новом иницијативом ЕУ и ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.