latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:25 | Аутор: СРНА

Европски парламент тражи наставак реформи

Европски парламент је позвао политичке елите у БиХ да искажу недвосмислену посвећеност наставку процеса реформи и приближавању ЕУ, објављено је на интернет страници Европског парламента.
Европски парламент - Фото: AP
Европски парламентФото: AP

У саопштењу се констатује да стабилизацију и развој БиХ озбиљно нарушавају политичка пат позиција, сувише компликована и неефикасна инситуционална структура, те недостатак сарадње политичких лидера.

- Европски парламент усвојио је нови приступ према БиХ који је у децембру прошле године одобрио Савјет министара ЕУ. Озбиљни изазови су пред новим властима, које ће сада морати да покрену обимне реформе - рекао је извјестилац за БиХ Кристијан Дан Преда.

Он је нагласио да сви у европском блоку желе да БиХ крене ка чланства у ЕУ, али и истакао да је за остварење тог циља потребно да власти те земље искажу храброст у провођењу реформи.

Посланици Европског парламента су поздравили заједничку изјаву о европској опредијељености и неопходним реформама БиХ на путу ка ЕУ, али су нагласили да је њено ефикасно провођење од кључног значаја, те затражили детаљан акциони план конкретних реформи за напредак БиХ на путу ка ЕУ.

Посланици Европског парламента изразили су и забринутост због декларације која је 25. априла усвојена на конгресу Савеза независних социјалдемократа у којој се позива на расписивање референдума о независности Републике Српске током 2018. године, што је, како је оцијењено, "против обавеза према територијалном интегритету БиХ, како је наведено у писаној обавези".

Посланици наводе да Европска комисија посебну пажњу треба да обрати на провођење одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци" и поздрављају ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању 1. јуна 2015. године.