latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:39 | Аутор: РТРС

ПС БиХ о нападу на Вучића (ВИДЕО)

Представнички дом ПС БиХ расправљао је данас о закључцима којим се осуђује напад на премијера Србије Александра Вучића и тражи од институција власти у БиХ да пронађу нападаче и утврде одговорност за пропусте. Међутим , изостало је извињење премијеру сусједне државе за нечувени скандал током комеморације у Поточарима.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

Пасправа о догађају у Поточарима 11. јула умјесто јасне осуде и извињења кренула је у другу страну. Бошњачки посланици настојали су да релативизују напад на српског премијера. Предњачио је Денис Бећировић, који је рекао да није он с пушком ишао на Калемегдан и да му не пада ни на крај памети да се извињава Александру Вучићу. Српски посланици поручују да је појединим бошњачким посланици рат још у глави и да таквим ставом штете БиХ , у коју се толико куну.

Бурна расправа у бх парламенту. Бошњачки посланици неоснованим изјавама о политичком ангжаману Александра Вучића током 90-тих распалили су националне страсти и покушали да умање размјере скандала у Поточарима.

- Држава БиХ да се извињава “моралној“ вертикали Аклександру Вучићу, ја на то не пристајем, рекао је Денис Бећировић, посланик СДП-а у Представничком вијећу ПС БиХ.

Кадар БПС-а Заим Бацковић,из пресретнутих разговора у Добровољачкој познат као Заги, отишао је корак даље оптуживши Александра Вучића за гранитарање Сарајева. А Шемсудин Мехмедовић, не трепнувши Вучића је означио као главног кривца за напад на самог себе.

- Једно је бити храбар и проћи кроз коридор, а друго је бити представник једне земље и учествовати у нарушавању односа између дије земље. Мислим да и он има заслугу у свему томе, нагласио је Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА у Представничком вијећу ПС БиХ.

Српски посланици тражили су да се расправа усмјери на утврђивање резултата истраге и одговорности за међународни скандал, а не за подизање тензија и заоштравање односа у БиХ.

- Мени је жао и запањена сам да у главама неких јастребова које овдје предводи Денис Бећировић у главама још траје рат, њихова политика је политка конфликта, истакла је Александра Пандуревић, посланик СДС-а у ПС БиХ.

- Никако другачије не могу да коментаришем него као катастрофалан приступ јер сматрам да то не доприноси укупним односима не само у БиХ већ и сарадњи БиХ и Србије. Потпуно јасно, додао је Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у Представничком вијећу ПС БиХ. 

Посланици СББ-а сматрају да Парламентарна скупштина БиХ треба да буде јединствена и осуди напад на Вучића. Поручују да догађаји у Поточарима и Зворнику заустављају БиХ.

Посланици из Републике Српске затражили су и политичку одговорност за слање писама генералном секретару УН Бан Ки Муну и предсједнику парламента Канаде поводом резолуције о Сребреници.

У име Клуба посланика СНСД-а, шеф Клуба Сташа Кошарац предложио је закључке у којима се наводи да су у случају упућивања писма генералном секретару УН свјесно прекршени Устав БиХ и Пословник о раду Представничког дома. У закључцима се наводи да предсједавајући Дома Шефик Џаферовић сноси одговорност за то и да стога не може да предсједава Домом, те се тражи евентуална кривична одговорност због злоупотребе положаја. 

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису вечерас расправљали о приједлогу закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику у којем је убијен полицајац и нападач, те акцији МУП-а Републике Српске кодног назива "Рубен".
Посланици ће на крају сједнице гласати о закључцима Комисије од којих се једним Министарство безбједности БиХ задужује да Савјету министара БиХ и парламенту БиХ достави приједлог документа са прецизним оперативним процедурама за поступање и координацију полицијских агенција.

Комисија предлаже да ово министарство што прије сачини приједлог нове стратегије за борбу против тероризма, којом ће бити одређен општи оквир дјеловања БиХ и њених институција у борби против тероризма.