latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:49 | Аутор: РТРС

Вучић поручио- поштујемо интегритет БиХ, али и Српску (ВИДЕО) (ФОТО)

Отворена је нова страница заједничке будућности! Ово је порука након посјете трочланог Предсједништва БиХ Београду и састанка с премијером Србије Александром Вучићем.
Београд: Иванић, Изетбеговић, Човић и Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Београд: Иванић, Изетбеговић, Човић и ВучићФото: ТАНЈУГ

У центру пажње био је развој добросусједских односа и економска сарадња у више области.

Нема другог пута осим помирења, поручено је данас из Београда. Зато се највише разговарало о сарадњи у областима инфраструктуре, енергетике, намјенске индустрије и туризма, о чему ће наредних дана детаљно договарати радне групе. Вучић је гостима из Босне и Херцеговине уручио пригодне поклоне, а током поподнева заједнички су прошетали центром Београда, гдје су разговарали са грађанима.

Рука Србије остаје пружена и Србија жели најбоље могуће односе са БиХ, поручио је Вучић, додајући да је заборавио напад у Сребреници и да је спреман да у пријатељском тону гледа на даљњу сарадњу.

Фото: Танјуг

- Желимо најбоље могуће односе са БиХ, и то не кријемо, то понављамо, на томе ћемо да инсистирамо, и као што сам рекао прије и послије 11.јула, то је дугорочна политика Републике Србије од које ни по коју цијену нећемо одустајати, рекао је Александар Вучић, премијер Србије.

Србија поштује интегритет БиХ, али и Републику Српску, додао је Вучић. Предсједавајући Предсједништва Драган Човић, увјерен да прошлост треба оставити историчарима.

- И да управо на трагу догађања која смо имали можемо правити један нови искорак и помирења и наших сусједских односа, наших пријатељских односа, јер другог пута за нас нема, истакао је Човић.

Драган Човић (Фото Танјуг)

Договорено је да заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара буде одржана у септембру, а у октобру би предсједник Николић требало да посјети Сарајево.

- Ми смо суштинске ствари у БиХ мање-више дефинисали, и моје је мишљење да једна стабилна БиХ у којој је РС саставни дио јесте од интереса за српски народ, нагласио је Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ.

Младен Иванић и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Стабилности нема без помирења, каже Бакир Изетбеговић. Упитан је какву поруку шаље правосуђе пуштањем оптуженог за напад на Вучића и ослобађањем Насера Орића , одмах пошто је изручен Сарајеву.

- Господин Орић је приведен када је дошао у Сарајево и њему ће процес бити настављен. Ваља вјеровати правосуђу и ваља учинити све да грађани све више вјерују томе правосуђу, додао је Изетбеговић.

Премијер Вучић даровао је гостима корпице са српским производима, а незванични дио посјете настављен је шетњом Кнез Михајловом улицом.

Уручени поклони (Фото: Танјуг)

Прва станица четворице званичника био је Коларац, гдје су попили кафу уз пјесме “Сарајево љубави моја” и “Чудна јада од Мостара града”. Затим, фолклорни програм на Калемегдану. Послије тога, прву оцјену посјете дао је Бакир Изетбеговић.

- Боље него што сам мислио. Ја сам уствари тражио да не идемо у Карађорђево, ову сам ствар тражио. Да дођем у Београд и да прошетам кроз народ, да осјетим тај пулс и њихову реакцију и она је заиста добра, рекао је Изетбеговић.

Фото: Блиц

Шаховске табле на Калемегдану измамиле су двобој двојице званичника. Домаћи терен је одредио побједника. Читаву шетњу грађани Београда пратили су аплаузом. 

Четворица државника провели су поподне окружени бројним новинарима и обезбјеђењем, за које, чини се на крају дана, да у ствари и није било потребе.