latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:10 | Аутор: Вечерње новости

Србија- Акциони план за избјеглице до половине 2016.

Акциони план за миграције који је усвојила Влада Србије, предвиђа све активности за рјешење кризе до средине сљедеће године, пишу Вечерње новости.
Мигранти у Србији (фото: Танјуг - Тања Валич) -
Мигранти у Србији (фото: Танјуг - Тања Валич)

Планом који је јуче усвојен прецизно је одређено колико миграната и на колико дана Србија може да издржи, а уписано је и формирање новог прихватног центра на периферији Београда, уз аутопут који би требало да кошта неколико милиона евра, наводи лист.

Акционим планом предвиђено је неколико сценарија - уколико кроз Србију пролази до 1.200 миграната, ако их има између 1.200 и 3.000 или када их је више од тог броја.

Одређено је и колико свака акција може да кошта. Све ће се радити у три фазе, а детаљно су подијељена и задужења. Додатне планове активности разрадиће здравство, полиција и социјални сектор, сазнаје лист.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је за осам мјесеци ове године регистровано 120.000 миграната и ухапшено 850 лица због сумње да су учествовали у трговини људима.

Лист подсјећа, да би већ од 15. септембра број људи који остају у Србији могао да се повећа, као и период на који остају јер од тог датума, како је најавио мађарски премијер Виктор Орбан, на границу ка Србији излазе јаче полицијске снаге којима ће се придружити и војска.

Начелник одјељења у Управи граничне полиције Србије Митар Ђурашковић рекао је да најављено појачање границе са мађарске стране може утицати на промјену маршруте којом избјеглице са Блиског истока иду према Западу.

Јуче током ноћи и пријеподнева стигло је 4.000 миграната у Прешево. У привременом прихватном кампу у Миратовцу борави око 6.000 људи.