latinica  ћирилица
05/09/2015 |  12:21 | Аутор: СРНА

Мишић: Недостају средства за реексхумације

Министарство финансија БиХ негативно је одговорило на захтјев Института за нестала лица БиХ којим је тражено 250.000 КМ за наставак ревизије у мртвачницама и спомен-костурницама у којима се чувају посмртни остаци жртава из претходног рата, рекао је предсједавајући Колегијума директора Института Милутин Мишић.

Мишић је навео да су за започету ревизију за реексхумацију и укопе потребна значајна средства, између 200.000 и 250.000 КМ.

"Ми та средства нисмо имали и тражили смо их из буџетске резерве. Од Министарства финансија БиХ добили смо негативно мишљење и мораћемо на други начин обезбиједити средства за ову намјену. У сваком случају, од ревизије не смијемо одустати", истакао је Мишић.

Он је рекао да недостатак средстава усложњава процес ревизије, посебно што је великом броју посмртних остатака, који се у Високом чувају у земљи, неопходна реексхумација.

Мишић је додао да је са Министарством финансија БиХ у току усаглашавање буџета за наредну годину, те изразио наду да ће бити пронађена могућност за обезбјеђење средстава како би ревизију обавили планираном динамиком.