latinica  ћирилица
05/09/2015 |  19:18 | Аутор: РТРС

Додик: Међународна заједница неће одустати од интервенционизма у БиХ (ВИДЕО)

Међународна заједница неће одустати од интервенционизма у БиХ, а Српска не треба да насједа на приче о далеким перспективама, већ да настави да снажно брани своју аутономију, Устав и уставна рјешења у БиХ у вези са Републиком, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик, коментаришући јучерашње изјаве у Сарајеву америчких дипломата Морин Кормак и Брајана Хојта Јиа.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Додик сматра да су америчке дипломате, говорећи о Дејтонском споразуму, намјерно изоставиле чињеницу да је то међународни уговор, а нигдје, каже, нису поменули ни гдје се крши Дејтон, ни у једној одредби, ни Уставу, ни било којем релевантном законском оквиру. 

"Дејтон је међународни мировни споразум и није власништво само БиХ, нити било кога другога, а јучерашњи говорници немају право да га тумаче", истиче предсједник Српске.

"Све што је до сада рађено, било је под снажним притиском међународног фактора укључући и САД и тим више је цинично што управо они говоре да реформа треба да буде на леђима домаћих снага", сматра предсједник Српске.

 "Данас постоји увјерење да су САД веома поносне на Дејтонски уговор и да зато сада зачуђује да су у посљедње вријеме, само за наивне, дошле до изражаја јавно исказане потребе мијењања Дејтонског споразума, односно дејтонског Устава. Сада се настоје очувати сва наметнута рјешења у БиХ на начин да је довољно само да неко дође и каже да се крши Дејтон и да то други треба тако да прихвате. А да при томе нико не каже шта је прекршено”, каже Додик.

А највеће кршење Устава, подсјећа предсједник Додик, било је под патронатом међународне заједнице, која је вршила и подржавала правно и политичко насиље високих представника.

"Сада би тврдњама, олако датим, о кршењу Дејтона хтјели да сачувају та антидемократска, антицивилзацијска и антиправна понашања. Високи представник је масовно кршио Дејтонски споразум и као такав био је подржан од већине земаља које су чиниле Савјет за провођење мира и разумљиво је да те исте земље сада као фетиш бране било какво покретање питања неправног понашања високог представника. Ниједна земља не може направити на силу, па ни БиХ, без обзира каква сила стајала иза ње, можда чак и САД”, истиче предсједник Српске.

БиХ ни 20 година након рата није успјела да направи заједнички консензус око устава, нити се назире да би то могла да учини у будућности. Сталне тврдње да је неопходна промјена Устава да би земља ушла у ЕУ, предсједнику Додику дјелују као пријетња или морање. Признаје, САД су учиниле много да се стабилизује мир у БиХ, а теза да је Дејтонски споразум зауставио рат потпуно је, каже, изврнута и лажна. Напомиње да би Дејтонски споразум требало да буде највеће политичко и правно насљеђе САД, а БиХ, што се кроз историју показало, не може да егзистира вођена са стране, а у суштини не може да опстане ни као сама.

"Република Српска не може олако да прихвати помало нервозна и изнервирана саопштења која дају неки од странаца и да олако прихвати тврдње како се крши Дејтон само зато што они то тако мисле и зато што они праве платформу за неко своје будуће дјеловање у смислу да је неко други прекршио Дејтон", закњучује Додик.

"Српска ће својим јасним политичким позицијама наставити да егзистира по свим питањима у вези са Дејтоном, јер га истински подржава и жели да кроз разговор и дијалог, па и европски пут, ојача своју аутономију, а не да је умањи", поручује предсједник Додик.