latinica  ћирилица
13/10/2015 |  12:26 | Аутор: РТРС

Бијељина- При крају радови на канализацији? (ВИДЕО)

Семберија са око 130.000 становника већ деценијама није успјела да ријеши два кључна питања из области заштите животне средине – заштита питке воде, односно изворишта Грмић и одвод отпадних вода.
Бијељина - канализација - Фото: РТРС
Бијељина - канализацијаФото: РТРС

Због опасности да се трајно онечисте подземне воде и угрози здравље становништва, коначно у 21. вијеку , предузете су мјере да се то спријечи.

Пројекат канализације који је почео 2005. године постао је важно питање у овом дијелу Српске. Посљедње семберско домаћинство требало би да буде прикључено на канализациони систем 2020. године. Међутим, дио тамошње јавности истиче да пројекат касни, да је све то требало завршити много раније и да отплата кредита за изградњу канализације није смјела пасти на буџет грађана. 

Урађене су четири петине пројекта који има најмодернију технологију. Из буџета је обезбијеђено 24 милиона КМ, 18 милиона евра су донације, а 12 милиона евра кредити.

Према ријечима Владе Симеуновића, из тима за пројекат канализације на подручју Бијељине, преостало је да се за потребе 40.000 становника ураде три колектора који ће покрити улице 27. марта, Петра Бојовића и Гвоздевићеву.

Ипак, дио јавности у Семберији овај пројекат назива "Скадар на Бојани". Према њиховим наводима, све је требало да буде много брже и без одлуке да кредит отплаћују грађани који ионако пуне градски буџет.

Светислав Стевановић, из Форума грађана, наводи да се осјећа смрад на појединим мјестима у граду, а ово је најизраженије у Лединцима. Каже и да су септичке јаме, грађене у насељу Пет језера, лоше урађене.

У Форуму грађана су скептични и кад је ријеч о градњи канализације на Лединцима. Из градске управе одговорају да ово  насеље није у гравитационом пољу за слободан пад отпадних вода, те је потребно више препумпних станица, а једна кошта скоро пола милиона марака. Због тога ће се ово рјешавати када буде новца.

Градња канализације у Бијељини је први пут поменута 1956. године када се на челу Завода за урбанизам БиХ налазио Бијељинац Васа Тодоровић, каже Драган Крстић, некадашњи замјеник начелника општине који је 2005. године покренуо пројекат.

- Те године је закључен уговор о изградњи прве фазе канализације. У Сент Андреји је одржана конференција полукредитног типа на којој је пројекат канализације у Бијељини оцијењен као најбољи од свих тадашњих у БиХ - подсјећа Крстић.

У вријеме док је био в.д. начелника општине, каже Крстић, за градњу канализације биле су заинтересоване израелска и мађарска фирма, које би пројекат, вриједности 44 милиона КМ заршиле за три године и кредит не би оптеретио грађане.
У градској управи тврде да би отплата кредита из градског буџета, а не путем повећања цијене питке воде, трајала 40 година.

Пројекат канализације оцијењен је као најбољи инфраструктурни пројекат у БиХ од стране међународних организација, а његова вриједност нарочито се показала у поплавама, поручују из градске управе.