latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:15 | Аутор: РТРС

Бањалука: Конференција о унапређењу положаја жена на селу (ВИДЕО)

Међународни дан жена на селу обиљежава се 15. октобра.
Жене на селу - Фото: РТРС
Жене на селуФото: РТРС

Циљ обиљежавања овог дана јесте да се оснажи позиција жена у руралним срединама, али и да жене активније учествују у друштву.

У организацији Џендер центра Владе Републике Српске, одржава се конференција "Унапређење положаја жена на селу у Републици Српској" кроз кампању "Равноправно за жене на селу".

Мирјана Лукач, директорица Џендер центра Владе Републике Српске је навела да се жене на селу углавном одлуче на покретање малих предузећа која се баве узгојем љековитог биља и гљива или производњом пољопривредних производа.

Према њеним ријечима, ова кампања значајно доприноси остваривању циљева Акционог плана за унапређење положаја жена на селу у Републици Српској до 2015. године, чија је важност препозната и у земљама у окпужењу, као првог оваквог документа на Балкану.

Представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Дрена Ђукић рекла је да Министарство сваке година подстиче формирање нових удружења жена са износом до 5.000 КМ, пословне активности удружења жена са износом до 18.000 КМ и задруга са износом до 30.000 КМ.

"Министарство је са Џендер центром учествовало и у образовању жена у агробизнису да би се остварили већа равноправност жена и њихово економско оснаживање", додала је Ђукићева.