latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:36 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ: У првом читању усвојени закони о азилу и странцима

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је извјештај о раду Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2014. годину, док план рада Независног одбора за ову годину није добио подршку делегата.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

На данашњој сједници Дома народа усвојен је извјештај Предсједништва БиХ о учешћу припадника Оружаних снага БиХ у операцијама подршке миру у периоду од 1. јула до 31. децембра прошле године.

Делегати су подржали приједлог стратегије БиХ за прихват и интеграцију држављана БиХ који се враћају у БиХ по основу споразума о реадмисији и приједлог акционог плана за период 2015-2018. године, које је припремило Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Дом народа прихватио је закључак који је предложио Заједнички колегијум оба парламентарна дома, а којим се Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства БиХ обавезује да изради Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о финансирању политичких партија с циљем реализовања препорука ГРЕКО-а.

Подржан је и закључак Заједничког колегијума о оснивању Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за припрему и упућивање у парламентарну процедуру приједлога закона о парламентарном надзору.

Из Дома народа у ову комисију именовани су Љиља Зовко, Сафет Софтић и Огњен Тадић.

Дом народа именовао је и троје својих представника Марија Караматића, Сифета Поџића и Драгутина Родића у радну групу за праћење стања и активности у вези с могућом изградњом у Хрватској одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска гора, на граници са БиХ.

Данас је именовано и више кадрова у Канцеларији за разматрање жалби БиХ и њеним филијалама у Бањалуци и Мостару.

Претходно, Дом народа је у првом читању усвојио Приједлог закона о азилу и Приједлог закона о странцима, које је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ.

Предложеним законима раздвајају се ове двије области како би се трајније ријешила питања миграционих токова у БиХ, уз уважавање међународних стандарда и сагледавања могућности за њихово реално провођење у БиХ.

У првом читању усвојен је и Приједлог закона о допунама Закона о заштити потрошача у БиХ, којим се забрањује индексирање кредита у било којој страној валути, осим у еврима.

Заинтересованих за расправу о Приједлогу закона о допунама Закона о заштити потрошача није било, а против су била три српска делегата.

О Приједлогу закона о допунама Закона о заштити потрошача у БиХ прошле седмице расправљано је у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, када су посланици СНСД-а упозорили да је ријеч о преносу надлежности са ентитета на БиХ и материји која се регулише Законом о облигацијама.

Дом народа подржао је у првом читању Приједлог закона о допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Овим законским приједлогом укидају се накнаде запосленима у институцијама које се финансирају из буџета БиХ, Републике Српске, Федрације БиХ, Брчко дистрикта и кантона, изузимајући високошколске установе, за рад у радним тијелима који обављају током радног времена.

Дом народа одбацио је негативно мишљење Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ о Приједлогу закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ и вратио овај законски приједлог на поновно разматрање овој комисији. Предложеним законом, који се налази у првом читању, омогућава се остваривање права на пензију и полицијским службеницима са пребивалиштем у Републици Српској који су напунили 40 година стажа, али не и 65 година старости.

У случају да су испунили услове за пензионисање по Закону о полицијским службеницима БиХ, али не и по закону о пензијско-инвалидском осигурању који важи у мјесту њиховог пребивалишта, предвиђа се њихово враћање на посао у полицијску агенцију у којој су радили.

Српски делегат Огњен Тадић, који је уз Дарка Бабаља, предлагач Приједлога закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ позвао је делегате да одбаце негативно мишљење о предложеном закону и дају му шансу.

Као разлог за разматрање овог питања Тадић је истакао да постојећи закон крши људска и грађанска права полицијских службеника на нивоу БиХ који су становници Републике Српске.

И шеф Клуба српских делегата у Дому народа Средоје Новић био је за то да се омогући поновно разматрање предложеног закона.

Истичући да је ријеч о дискриминацији једне групе људи, Новић је предложио да се од Савјета министара затражи да сагледају ово тешко питање и доставе цјеловито рјешење.

Дом народа усвојио је Закон о допунама Закона о прекршајима којим се лице против ког је издат прекршајни налог, плаћањем половине изречене новчане казне у року од осам дана од пријема прекршајног налога, ослобађа плаћања остатка казне. Иницијатор за доношење закона била је Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Праксу ослобађања половине казне у року од осам дана од пријема прекршајног налога одраније проводе Република Српска и Федерација БиХ и она даје добре резултате.

Циљ структуралног дијалога о правосуђу између БиХ и ЕУ је отклањање проблема и неправилности у правосудном систему БиХ и стварање услова за његов независан и ефикаснији рад, изјавио је данас у Сарајеву министар правде у Савјету министара БиХ Јосип Грубеша.

Грубеша је одговарајући на питање делегата Мартина Рагужа /ХДЗ 1990/, констатовао да је пажња медија у вези са овим процесом била усмјерена на тривијалне ствари и да нису забиљежили напредак у домену процесуирања ратних злочина.

Он је потврдио да постоји застој у финансирању тужилаца који раде на предметима ратних злочина, да је њих 23 на нивоу БиХ остало без плате, а 14 је отпуштено, те додао да је слична ситуација и у тужилаштвима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту.

Грубеша је изразио наду да ће до краја октобра овај проблем бити ријешен и да ће средства из фондова ЕУ поново бити оперативна.

Рагужа је интересовало како тече структурални дијалог и какви су његови резултати.

Он сматра да је овај процес увелико исполитизован, при чему је у питање довео и независност правосудних органа у БиХ.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ по хитном је поступку усвојио Приједлог закона о допуни Закона о јединственом матичном броју, који предвиђа да у електронски регистар општина буду дописани Станари, општина у Републици Српској основана у септембру 2014. године. Захтјев за разматрање по хитном поступку овог закона Дому народа упутио је српски делегат Средоје Новић.

Образлажући захтјев за хитну процедуру Новић је навео чињеницу да Станари нису у електронском регистру општина и да се држављанима БиХ са подручја ове општине не може одредити јединствени матични број.

Уписом Станара у електронски регистар општина овај проблем био би ријешен и отклоњено постојеће кршење људских права, истакао је Новић.

Приједлог закона о допуни Закона о јединственом матичном броју треба да усвоји и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ како би ова допуна ступила на снагу и Станари били уписани у електронски регистар општина.