latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:39 | Аутор: СРНА

Шаровић не очекује санкције Енергетске заједнице

Министар спољне трговине и економских односа у БиХ Мирко Шаровић изјавио је да не очекује изрицање санкција БиХ на министарској конференцији земаља чланица Енергетске заједнице у петак, 16. октобра, у Тирани због неусаглашених питања у гасном и енергетском сектору.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Надам се заиста да БиХ ни овај пут неће претрпјети санкције и да ћемо добити још једну шансу. Очекујем да се према БиХ примијени 'мекши приступ', имајући у виду њене надлежности и сложену уставноправну структуру", рекао је Шаровић у Сарајеву.

Он је навео ће сутра у Тирани бити одржан припремни састанак на којем ће бити ријечи и о питањима нових директива из области енергетске ефикасности, нове енергетске инфраструктуре и другим, од којих јавност у БиХ највише занима тачка дневног реда о споровима у којима учествује БиХ, мада има спорова и против Албаније и Македоније.

"Било или не било санкција, проблеми у енергетском сектору остају и ми сва спорна питања морамо рјешавати, посебно она актуелна, а то су питање закона о гасу и уношења директива ЕУ у законодавство БиХ", истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, БиХ ће наредне године предсједавати Енергетском заједницом и то ће бити прилика за рјешавање свих тих проблема.

Шаровић је, појашњавајући проблем у вези са доношењем закона о гасу, рекао да су принципи енергетске политике у БиХ усвојени 2008. године, а исте године потписан је и споразум између тадашњег Савјета министара БиХ и ентитетских влада.

"Те институције тада су представљали Никола Шпирић, Милорад Додик и Неџад Бранковић, када су направили договор да се ради на закону о гасу на нивоу БиХ. То је тачно и то ствара проблеме и мени и оним учесницима који данас о томе разговарају јер се представници Енергетске заједнице и међународне заједнице позивају управо на тај споразум и договор који још није примијењен због различитих погледа у БиХ", рекао је Шаровић.