latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:49 | Аутор: СРНА

Дом народа ПС БиХ о Мектићевом нападу на новинаре РТРС-а и Кодексу понашања

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојио Кодекс понашања посланика и делегата у парламенту БиХ, који је сачинила Заједничка комисија за људска права оба парламентарна дома.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

У оквиру расправе о Кодексу хрватски делегат Зденка Џамбас осудила је недавни наступ министра безбједности БиХ Драгана Мектића, у којем је омаловажио новинаре РТРС-а.

"Нико нема право на овако груб начин обратити се жени", рекла је Џамбасова, питајући има ли Савјет министара БиХ неки сличан акт попут Кодекса.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић рекао је да не правда Мектића, додавши да се он није обраћао новинарима као новинарима, већ као, како је рекао, инструменту политичких странака, као политичарима већим од неких других политичара.

"Како смо дошли до тога да јавни сервис своје новинаре претвори у политичаре, то је за неку другу расправу", каже Тадић.

Српски делегат Небојша Радмановић рекао је да је Мектић својом изјавом увриједио припаднице љепшег пола и медије, док је хрватски делегат Марио Караматић оцијенио да медија има свакаквих, али да то никоме не даје право да вријеђа новинаре.

Усвојеним Кодексом утврђују се етички принципи и стандарди понашања посланика и делегата у току обављања дужности, а његов циљ јесу очување, афирмација и унапређење достојанства и угледа посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ, те јачање повјерења грађана.

Према усвојеном акту, као лакша повреда кодекса сматраће се три неоправдана изостанка са сједница домова, комисија и радних тијела у току календарске године, напуштање сједнице за вријеме обраћања предсједавајућег или госта, сједење или стајање леђима окренутим предсједавајућем, читање књига, новина и публикација у току сједнице које нису у вези с парламентарним дужностима, те кориштење мобилног телефона и лаптопа којим се омета ток сједнице.

Лакша повреда био би и разговор којим се омета ток сједнице, неприкладно и неуредно облачење на сједницама и на другим мјестима на којима учествују као представници Парламентарне скупштине БиХ.

Тежом повредом кодекса сматраће се непридржавање Устава БиХ и закона, давање изјава које нису поткријепљене доказима, конзумирање алкохола и хране у току сједнице, истицање заставе и амблема у току сједнице, говор против личности, прекидање говорника или на други начин нарушавање тока сједнице, реда у сали, у канцеларијама и на ходницима.

Тежа повреда било би и кориштење израза и ријечи које могу вријеђати или омаловажавати другог и другачијег, израза или њихових синонима који вријеђају људско достојанство и нарушавају дигнитет Парламентарне скупштине БиХ, те ријечи које подстичу на мржњу и насиље.

За непоштовање Кодекса предвиђене су писане опомене, новчане казне и јавне опомене с објавом у средствима јавног информисања.

Писана опомена је предвиђена за блаже повреде Кодекса, за теже повреде новчана казна, а за највише опомена са објавом у средствима јавног информисања.

Новчана казна може се изрећи једнократно у висини до 70 одсто мјесечног паушала посланика или делегата који није у радном односу и не прима плату у Парламентарној скупштини БиХ, односно у висини до 10 одсто укупних мјесечних примања /плата и паушал/ посланика или делегата који је у радном односу и прима плату у Парламентарној скупштини БиХ.

Кодекс ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ .