latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ одбацио апелацију Ибрахима Јусуфранића и Бранислава Петровића

Уставни суд БиХ одбацио је апелацију некадашњег директора ГРАС-а Ибрахима Јусуфранића и његовог пословног партнера Бранислава Петровића против рјешења Кантоналног суда у Сарајеву од 9. септембра, којим им је одређен једномјесечни притвор.
Уставни суд БиХ (архива) - Фото: РТРС
Уставни суд БиХ (архива)Фото: РТРС

Из Уставног суда БиХ саопштено је да је апелација одбачена јер су Јусуфранић и Петровић одустали од ње.

Кантонални суд у Сарајеву одредио је једномјесечни притвор Јусуфранићу и Петровићу након што су ухапшени због сумње да су починили злоупотребу положаја и овлаштења, односно фалсификовање исправа, те тиме предузећу ГРАС и буџету Кантона Сарајево нанијели милионску штету.

Уставни суд БиХ је на редовној сједници Великог вијећа одбацио један број апелација које су поднесене неблаговремено или након истека рока за подношење апелације, преурањено, односно у случајевима у којима је утврдио да апеланти у претходном поступку нису искористили све расположиве правне лијекове.

Овај суд је донио један број одлука којима је установљена повреда права апеланата на правично суђење, те одбио као неоснован један број апелација у случајевима у којима је закључио да такве повреде није било.

У случајевима у којима је Уставни суд утврдио да постоји повреда права апеланата на правично суђење, надлежним судовима или управним органима наложено је да хитно окончају поступке и да у року од три мјесеца од дана достављања одлуке, обавијесте Уставни суд БиХ о мјерама које су предузете с циљем извршења одлука.

Апелације које су, прима фацие, очигледно биле неосноване Уставни суд БиХ је одбацио.

Чињенице које су апеланти поднијели Уставном суду БиХ у тим случајевима ни на који начин нису могле оправдати тврдњу апеланата да постоји кршење њихових права заштићених Уставом, или да странке у поступку сносе посљедице кршења права заштићених Уставом.

Све одлуке усвојене на сједници биће достављене апелантима у року од мјесец дана и објављене на интернетској страници Уставног суда БиХ.