latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:24 | Аутор: СРНА

Новић: Делегати исказали хуманост према полицијским службеницима

Одлука Дома народа Парламентарне скупштине БиХ да одбаци негативно мишљење Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ о Приједлогу закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ и да овај законски приједлог врати на поновно разматрање Комисији представља хуман гест делегата Дома народа, рекао је шеф Клуба српског народа у овом дому Средоје Новић.
Средоје Новић( архива) -
Средоје Новић( архива)

"Цијеним да би било трагично да десетине припадника полицијских структура на нивоу БиХ који раде у заједничким институцијама буду лишени права на пензију и мислим да би то било више од дискриминације тих људи. Цијенећи оно што су ти људи учинили и чине за БиХ, сматрам да то они ничим нису заслужили", рекао је Новић.

Према његовим ријечима, ова ситуација показује колико је правни систем у БиХ неусклађен, нехуман и некоректан.

Он је истакао да полицајци током своје професионалне службе и бенефицираног радног стажа нису у прилици да прије пензије ријеше своја основна егзистенцијална питања, попут стамбеног питања или школовања дјеце.

"Због тога сматрам да је Дом народа данас повукао хуман потез тако што је поменути приједлог закона вратио надлежној комисији да поново размотри овај проблем. Чини ми се да су и представници Савјета министара БиХ чули овај вапај и очекујем да ће и они у врло кратком року понудити задовољавајуће рјешење", нагласио је Новић.

Дом народа парламента БиХ одбацио је данас негативно мишљење Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ о Приједлогу закона о измјени Закона о полицијским службеницима БиХ и вратио овај законски приједлог на поновно разматрање овој комисији.

Предложеним законом, који се налази у првом читању, омогућава се остваривање права на пензију и полицијским службеницима са пребивалиштем у Републици Српској који су напунили 40 година стажа, али не и 65 година старости.

У случају да су испунили услове за пензионисање по Закону о полицијским службеницима БиХ, али не и по закону о пензијско-инвалидском осигурању који важи у мјесту њиховог пребивалишта, предвиђа се њихово враћање на посао у полицијску агенцију у којој су радили.