latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:32 | Аутор: dnevni avaz

Парламентарци оба дома побунили се против главног тужиоца БиХ

Тужилаштво БиХ затражило је од Заједничке комисије Парламента БиХ за административне послове податке за све посланике и делегате у оба дома Парламента БиХ који се односе на њихов радноправни статус, а у вези с начином рада ове комисије Тужилаштво БиХ је чак саслушало и предсједавајућег овог тијела и делегата у Дому народа Парламента БиХ Сеада Кадића .
Зграда Парламентарне скупштине БиХ - Фото: илустрација
Зграда Парламентарне скупштине БиХФото: илустрација

Чланови Комисије остали су јуче запрепаштени када су уз ово сазнали да је Тужилаштво БиХ тражило и листинг о начину гласања делегата и посланика о тачкама које су се односиле на радноправни статус чланова Парламентарне скупштине БиХ. Парламентарцима је посебно засметало што је захтјев за доставу података о њиховом статусу и правима затражио главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

Уз доста нејасно појашњење, уз примједбу да ни њему самом није ништа јасно, предсједавајући Кадић је рекао да га је Тужилаштво БиХ испитивало о томе на који начин ради Комисија.

- Све се сводило на то да су питали како сте гласали, има ли ту пословник, јесте ли ово, јесте ли оно, знате ли на који начин се врши гласање – рекао је Кадић.

Средоје Новић (СНСД) упитао је да ли је Заједничка комисија за административне послове уопште без одобрења Парламента БиХ могла давати било какве податке Тужилаштву БиХ или је прије тога требало да обавијести колегиј оба дома највишег законодавног тијела у држави.

Сафет Софтић (СДА), члан Комисије и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ, рекао је да му је поступак Тужилаштва потпуно нејасан.

- Све ово друго може бити подложно и јавности и Тужилаштву и неком другом, али да неко улази у моје право како ћу ја гласати о одређеној ствари, ја мислим да је то је црвена линија преко које се не смије пријећи. То је задирање у права посланика - казао је Софтић.
 Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) оцијенила је захтјев Тужилаштва БиХ наставком притиска.

- Има то везе и што њихов извјештај није усвојен у Парламенту. Све то скупа води до тога да праве пресију на нас - рекла је Кришто.

Мирсад Ђонлагић (СББ) оцијенио је да се Тужилаштво поред толико крађа у овој земљи, бави истрагом против посланика чији је радни статус дефинисан највишим државним законима и правилницима. Бариша Чолак (ХДЗ) оцијенио је потез Тужилаштва БиХ жалосним те изразио чуђење и запитао се “чему ово води“.