latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:54 | Аутор: РТРС

Акција 'Лист'- у претресима изузето 10 тона дувана

По налогу тужиоца из Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, на подручју Тузланског кантона, Бијељине, Брчко дистрикта, Сарајева и Источног Сарајева, јутрос је почела акција кодног назива "Лист 1".
Акција "Лист" - Фото: РТРС
Акција "Лист"Фото: РТРС

Припадници СИПА, МУП-а ТК, УИО БиХ, МУП-а РС и Полиције Брчко дистрикта БиХ врше претресе на 10 локација у вези са осумњиченим починиоцима кривичних дјела организованог криминала, кријумчарења и неовлаштеног промета дуваном. То је наставака акције "Лист" из јула ове године.

Незванично сазнајемо да су на подручју Семберије претресена домаћинства Гордане Ењаковић у селу Љељенча, а у Доњој Чађавици домаћинства Војка Петровића и Сњежане Крнић. Претреси су вршени и на подручју Тузле, Сребреника, Градачца, Брчког, Сарајева и Источног Сарајева.

''Пронађено је и привремено изузето око 10 тона духана у листу и сјеченог духана, разна пословна документација, компјутери, мобители, сим картице и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку", истакла је Кристина Јозић портапролка СИПА-е

Осам осумњичених су у предмету обраде а о њиховом коначном статусу одлучиће тужилац. Према прикупљеним доказима, осумњичена организована група, у периоду од марта до октобра ове године, извршила је кријумчарење и распарчавање ради даље продаје, више тона резаног духана, на који нису плаћени порез и акцизе, а који је продаван на више локација широм БиХ, чиме је буџет БиХ оштећен за износ од око 1,2 милиона КМ.

"Очекујемо привођење више од 10 лица у зграду УИО у Тузли на обавајештајне разговоре.Ово је наставак акције кодног назива 'Лист' из седмог мјесеца ове године када је одузето 33 тоне дувана неколико машина за резање и одређена количина цигарета", рекао је Ратко Ковачевић портапрол УИО БиХ.

Током истраге прикупљени су докази да су осумњичени прибавили алат и опрему за резање и паковање дувана , вршили његов пријевоз, кријумчарење и продају на више локација широм БиХ, као и кријумчарење и продају на подручју Хрватске, те је у овом предмету остварена значајна сарадња са правосуђем и полицијом Хрватске.

Према прикупљеним доказима извршено је кријумчарење и продаја најмање 15 тона резаног дувана, чиме су починиоци прибавили знаначајну незакониту имовинску корист.