latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:58 | Аутор: РТРС

Приједор: Реконструкција и проширење водоводног система (ВИДЕО)

У Приједору ће се у наредних 16 месеци реализовати пројекат „Реконструкција и проширење водоводног система у граду Приједору“, који обухвата једанест приједорских насеља.
Приједор: Водовод - Фото: РТРС
Приједор: ВодоводФото: РТРС

Извођач радова, овог пројекта чија је реализација званично почела данас је фирма Хидро-коп из Бањалуке а вриједност пројекта је скоро четири милиона марака. 

Овај пројекат обухвата 11 приједорских насеља. Дио пројекта се односи на проширење водоводне мреже, а обухвата једно од највећих избјегличких насеља код Приједора.

- Пројекат је добар. Видјећемо колико ће општина моћи нешто финансирати, рекао је Горан Мајкић, избјегличко насеље код Приједора.

Други дио пројекта обухвата реконструкцију водоводне мреже за 2.750 домаћинстава али и тачно мјерење потрошње воде. Постојећи проблеми ускоро прошлост.

- Стамбене зграде преко 4-5-ог спрата немају воду без помоћних пумпи које су грађани сами поставили у подрумима, истакао је Радојица Ђуђић из Приједора.

Због дотрајале мреже, само за електричну енергију, мјесечно се издваја више од 50.000 марака, а у току љетњег периода рачуни су достизали и преко 60 хиљада. Дјелимична реконструкција смањиће трошкове пословања Водовода.

- Ми ћемо смањити трошкове електричне енергије,  смањићемо необрачунату воду. Процјена је негдје 15 до 20 одсто те обрачунате воде, што аутоматски имплицира и утрошак електричне енергије, истакао је Владо Рељић, директор Водовода Приједор.

Извођач радова у пројекат је званично уведен данас а рок за завршетак радова је 16 мјесеци.

- 11 насеља и 67 чворова у граду које треба реконструисати, нагласио је Радислав Бабић, директор фирме Хидро – коп.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић нагласио је да се пројекат финансира из повољног кредита ЕИБ у којем 50 одсто су кредитан средства, 30 одсто су донације а, 15 до 20 одсто су учешћа града и грађана.

Вриједност пројекта „Реконструкција и проширење водоводног система на подручју града Приједора је три милиона 950 хиљада марака.