latinica  ћирилица
14/10/2015 |  19:12 | Аутор: СРНА

Кормак: Подршка апликацији БиХ за чланство у ЕУ

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак изразила је задовољство током сусрета са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем у погледу одлуке Предсједништва о подношењу апликације за чланство у ЕУ до 31. децембра, те пружила безрезервну подршку свим активностима које јачају перспективе чланства БиХ у ЕУ и НАТО-у.
Драган Човић и Морин Кормак - Фото: СРНА
Драган Човић и Морин КормакФото: СРНА

У саопштењу Предсједништва БиХ наводи се да су на састанку размијењена мишљења о политичким односима у БиХ, оствареним резултатима на евроатлантском путу, као и обавезама које ће бити реализоване у наредном периоду.

У погледу чланства у НАТО-у, истакнута је потреба књижења преостале неперспективне војне имовине, као основног предуслова за одобравање Акционог плана за чланство.

У том смислу, посебно значајном је оцијењена неопходност јачања дипломатских напора у комуникацији са земљама чланицама НАТО-а, како би се увјериле у позитивне намјере политичког вођства БиХ и информисале о оствареним резултатима.

Човић је изразио опредијељеност коју потврђује велики интензитет спроведених и планираних активности неопходних за реализацију реформских процеса, а с циљем напретка БиХ у процесу придруживања ЕУ, за што је неопходно обезбиједити и стабилну парламентарну већину у Федерацији БиХ /ФБиХ/ која треба омогућити проходност реформских закона у том ентитету, али и на свим другим нивоима.

Кормакова је поздравила напоре у креирању стабилне власти која ће имати капацитет да испуни изузетно велике захтјеве који очекују БиХ у наредном периоду.

У разговору је, као један од изазова, издвојена реформа изборног законодавства која, уз примјену одлуке Сејдић-Финци и заштиту начела легитимитета избора у Предсједништво и домове народа, мора омогућити и спровођење локалних избора у Мостару, чији грађани већ дужи низ година нису у могућности да бирају своје представнике.

Човић је изразио спремност да се у најскорије вријеме дефинишу компромисна рјешења, која ће представљати примјерен одговор на сва наведена питања.

Саговорници су се сагласили о неопходности отклањања негативних појава у образовним системима у БиХ и уопштено о питању унапређења квалитета образовања, како би се оно приближило европским стандардима.

Кормакова је још једном потврдила чврсту подршку САД евроатлантском путу БиХ, као гаранцији њене стабилности, безбједности и благостања, те поздравила до сада остварени напредак.