latinica  ћирилица
14/10/2015 |  19:41 | Аутор: СРНА

Човић-Синаноглу: Интензивно радити на стабилнијој будућности

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић информисао је данас у Сарајеву резидентног представника УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу да се интензивно ради на покретању БиХ ка стабилнијој будућности, и то у областима евроатлантских интеграција, обезбјеђења привредно-социјалне стабилности, те спровођења институционално-законодавних реформи.
Сарајево (Фото: skyscrapercity.com) -
Сарајево (Фото: skyscrapercity.com)

Из Предсједништва БиХ саопштено је да су крајњи циљеви свих реформских захвата обезбјеђење јединственог правног и економског простора у БиХ, те равноправност конститутивних народа у БиХ и свих њених национално недекларисаних грађана.

Разговарано је о модалитетима унапређења међусобне сарадње кроз заједничке пројекте попут програма "Дијалог за будућност: промоција суживота и различитости у БиХ", који је почетком године покренут на иницијативу Предсједништва БиХ, а који заједнички спроводе три агенције УН.

Циљ овог пројекта, за који су обезбијеђена средства из УН Фонда за изградњу мира, је промоција суживота и међукултуралног дијалога у БиХ, па стога има посебну тежину када је ријеч о младим људима који су окосница развоја сваког просперитетног и демократског друштва.

Саговорници су посебну пажњу посветили питању даље промоције циљева одрживог развоја усвојених на недавно одржаној 70. Генералној скупштини УН.

У том контексту као изразито позитиван оцијењен је и јединствен наступ делегације БиХ, на челу са Човићем, на засједању Генералне скупштине УН.

Заједнички став је да је делегација БиХ својим активним приступом значајно допринијела квалитету расправе о свим релевантним питањима.

Синаноглу, која је и резидентни координатор УН, Човићу је пренијела срдачне поздраве организације "УН вомен"  и њихову захвалност за конструктиван допринос делегације БиХ на састанку глобалних лидера о равноправности жена, те га позвала да настави дјеловати као партнер УН и лидер у реализацији циљева одрживог развоја у БиХ.