latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:00 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Сахрањени припадници ОС БиХ страдали у терористичком нападу (ВИДЕО)

Уз највише војне почасти, у Невесињу је сахрањен Недељко Радић, припадник оружаних снага БиХ, који је убијен у терористичком нападу, у сриједу вече, у Рајловцу.
Убијени у терористичком нападу - Фото: РТРС
Убијени у терористичком нападуФото: РТРС

Радића су, поред чланова породице, последњи пут испратили суграђани, припадници Оружаних снага БиХ, представници институција Републике Српске и БиХ.

До градског гробља у Невесињу, ковчег убијеног Недељка Радића пренијели су његове колеге, припадници Оружаних снага БиХ. У колони више стотина Невесињаца, представници локалних и републичких институција, министарства одбране БиХ.

Надали смо се да се, послије рата, више никада ово неће десити.. Нека Недељкова вјера, која је била чврста, утјеши његову породицу, и нека буде утјеха у овом дану, рекао је парох невесињски Зоран Илић. Недељкова сестра Далиборка упутила је саучешће породици Армина Салкића, другог убијеног војника.

"Питам се, поучени искуством из недавне прошлости, је ли требало ово да се деси, пиитам се – зашто", рекла је сестра Недељка Радића, Далиборка Кашиковић.

Убиство Радића и Салкића је терористички чин, уперен против Оружаних снага, које су окренуте миру и свакодневним потребама становништва, рекао је, послије сахране, генерал Мирко Тепшић. Убиство два војника велики је губитак за њихове породице, али и за Оружане снаге, а пуцњи терористе у њих су и пуцњи у државу.
"Они су, носећи униформу, били мета, слажем се, пуцано је у њих зато што су били војници", рекао је замјеник начелника заједничког штаба за операције ОС БиХ, Мирко Тепшић.

Сахрани Недељка Радића присуствовали су и представници других вјерских заједница.

У Преочици код Витеза данас је сахрањен Армин Салкић, један од двојице војника Оружаних снага БиХ које је у сарајевском насељу Рајловац убио Енес Омерагић.

Више стотина мјештана, бројна родбина, колеге из Оружаних снага и пријатељи данас су се окупили у Преочици гдје су испратили војника који је био узор, како у служби, тако и у мјесту гдје је живио.

Сахрана је обављена на мјесном гробљу уз високе војне почасти, а Арминовом оцу Мурису уручена је државна застава као захвала што је Армин служио ОСБиХ.

Вехабија Енес Омерагић убио је у сриједу, 18. новембра, у сарајевском насељу Рајловац  Недељка Радића и Армина Салкића, те ранио Џевада Љуковца, након чега је извршио самоубиство.