latinica  ћирилица
14/02/2016 |  09:34 | Аутор: СРНА

Лозо: Вријеме за бављење историјом настанка Српске

Предсједник Удружења историчара "Др Милан Васић" из Бањалуке Предраг Лозо истакао је да је крајње вријеме за озбиљније и организованије бављење историјом одбрамбено-отаџбинског рата и настанка Републике Српске.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

Он је навео да је један од корака овог удружења у том правцу издавање монографије, која би поред ових области, посебно садржавала одјељак о злочинима над српским народом у БиХ од 1992. до 1995. године, а која би требало да буде објављена крајем ове или почетком наредне године.

Лозо је рекао да је други аспект њихових активности "култура сјећања и памћења" на жртве геноцида над Србима у Другом свјетском рату, као и на жртве свих српских страдања у 20. вијеку.

"Пројекат је настао као вишемјесечни семинар са најеминентнијим домаћим предавачима из ове области, који је подразумијевао и посјете стратиштима, изложбе, разна предавања и слично. Овај спектар активности веома је значајан због дизања свијести нашег народа о страдању, али и због превенције сличних појава у будућности", нагласио је Лозо.

Он је додао да се најновији подухват Удружења, под називом "Племенито", бави богатом и помало запостављеном прошлошћу Срба у средњем вијеку на простору данашње БиХ.

"Средњевјековни извори, од повеља и писама, преко гробаља, стећака односно мраморја, са углавном ћириличним натписима, преко манастира и другог говоре о континуитету нашег постојања на овим просторима", објаснио је Лозо.

Лозо сматра да Република Српска, као наставак тог континуитета, прије свега у духовном, културолошко-националниом смислу, мора више пажње посветити том периоду.

"Поготову је такво нешто неопходно ако се узме у обзир све флагрантније фалсификовање и фабриковање `жељене` историје овог подручја у средњем вијеку, које у појединим заједницама у нашем окружењу добија морбидне и карикатуралне обрисе", упозорио је Лозо.

Лозо је подсјетио да је Удружење историчара "Др Милан Васић" настало 2011. године, као тада једино стручно удружење студената историје и историчара у Републици Српској.