latinica  ћирилица
23/07/2016 |  07:30 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Минхен: Најмање девет жртава, идентификован нападач (ФОТО/ВИДЕО)

Девет мртвих, а 27 рањених биланс је напада у тржном центру у Минхену.

Нападач, осамнаестогодишњи Нијемац иранског поријекла, извршио је самоубиство. Младић је идентификован као Али Сонболи, син таксисте, који је радио у једној продавници. Није имао никакав криминални досије а највјероватније је дјеловао сам, изјавио је шеф полиције Хубертус Андре. Одговорност за овај напад још нико није преузео.

20: 54 - Нијемац иранског порекла који је синоћ у Минхену убио девет, а ранио 27 људи, извршио је самоубиство пред очима полицијаца, саопштила је минхенска полиција

15:35 - Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да жали за убијенима у оружаном нападу у тржном центру у Минхену и поручила је да ће безбједносне службе учинити све да заштите грађане.

14:52 - Њемачки медији оцјењују након напада у Минхену да нема апсолутне безбједности, да је ново насиље могуће било гдје и да питање више није да ли ће до њега доћи, већ када.

14:45 - Нападач је био опсједнут масовним убиствима и све указује на његову повезаност са норвешким масовним убицом Андерсом Брејвиком.

13:38 - Међу погинулима у нападу у Минхену нема грађана Србије, рекла је конзул Србије у том граду Снежана Миљанић.  Она је навела да баварска полиција није могла да потврди да ли међу повријеђенима има грађана Србије. Миљанићева је рекла да јавни превоз у Минхену ради, као и сви угоститељски објекти.

12:56 - Троје младих са Косова налази се међу девет жртава напада. "Троје младих са Косова су међу жртвама напада у Минхену", наводи се у саопштењу власти у Приштини.

12:10 - Званичници Српске упутили су телеграме саучешћа поводом напада у Минхену.

11:16 - Руски предсједник Владимир Путин упутио је телеграм саучешћа њемачкој канцеларки Ангели Меркел и премијеру покрајине Баварске Хорсту Зехоферу, саопштено је данас из Кремља.

10:28 - Премијер Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа њемачкој канцеларки Ангели Меркел, наводећи да је Србија уз Њемачку и њемачки народ.

10:46 - Послије напада у Михнену, страх је завладао и у другим европским градовима. Како преносе медији, у Барселони су присутне појачане снаге полиције и специјалних јединица. Град надлијећу хеликоптери, а све врви од полиције.

09:24 - Њемачка полиција ради на идентификацији и утврђивању националности жртава напада у Минхену, а најраније информације могле би да буду саопштене у подне, изјавио је конзул Србије у том граду Снежана Миљанић.

08:23 - Предсједник Француске Франсоа Оланд изјавио је да је пуцњава у Минхену "гнусни терористички напад".

08:05 - Шеф полиције града Минхена Хубертус Андре је рекао да полиција за сада не може да провјери информације да ли је нападач извршио самоубиство. "Током потраге припадник полиције у цивилу је у првој фази операције разговарао са нападачем и пуцао у њега. Да ли га је погодио или не показаће истрага", навео је полицајац.

Полицијска акција након пуцњаве у Минхену (Фото: AFP)

.....

Нападач, осамнаестогодишњи Нијемац иранског поријекла је извршио самоубиство. Мотив напада за сада није познат, а везе са терористичким организацијама нису откривене. Из полиције наводе да је нападач "дјеловао сам".

Пуцњава је почела у ресторану "Мекдоналдс". Наоружани мушкарац је наводно трчао кроз тржни центар и пуцао на људе а након тога је побјегао у правцу подземне жељезнице. Њемачки медији наводе да је полиција пронашла једно возило за које се сумња да припада нападачу.

Минхен - паника међу грађанима (Фото: AP)

У Минхену је проглашена ванредна ситуација. На зградама сви државних установа у Њемачкој заставе су данас спуштене на пола копља.

За данас је заказан и састанак Савјета за безбједност Њемачке.

Њемачки предјседник Јоаким Гаук саопштио је да је "ужаснут" због "убиственог напада" у тржном центру. Шеф кабинета канцеларке Ангеле Меркел Петер Алтмајер рекао да ће Њемачка учинити све да се спријечи екстремистичке нападе.